• BIST 100

    11162,52%0,41
  • DOLAR

    42,44% 0,03
  • EURO

    49,32% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5751,83% -0,50
  • Ç. ALTIN

    9327,10% 0,00

Türksat 6A’da geri sayım başladı

ANKARA (PHA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A’nın son durumuyla ilgili yaptığı açıklamada, tüm testlerden başarıyla geçtikten sonra 4 Haziran’da yörüngesine fırlatılması için ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Uzay

TEKNOLOJİ 5.07.2024 18:42:13 0
Türksat 6A’da geri sayım başladı

Bakan Uraloğlu, “Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde de sona geldik. Türksat 6A uydumuzu artık fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17.20’de, Türkiye saati ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya gönderecek şekilde geri sayıma başladık. Ülkemizin 1994 yılında Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüvenini ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile taçlandıracak olmanın gurunu paylaşıyoruz.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 4 Haziran’da Space X’in, ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü’ne yollanan Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın son durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Uraloğlu, “Ülkemizin 1994 yılında Türksat 1B ile başlayan uydu yayıncılığı serüvenini 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile taçlandıracak olmanın gurunu paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı. Son yıllarda uydu ve uzay teknolojileri kapsamındaki çalışmalarda çok ciddi mesafeler kat ettiklerini vurgulayan Uraloğlu, “Haberleşme uydularımız, Türksat 1B’yi 1994 yılında, Türksat 1C’yi 1996 yılında, Türksat 2A’yı ise 2001 yılında hizmete aldık ve bu uydularımız ömürlerini tamamladı.” şeklinde konuştu. Aktif olan Türksat 3A’yı 2008’de, 4A’yı 2014’te, 4B’yi 2015’te uzaya gönderdiklerini söyleyen Uraloğlu, Türksat 5A’yı 2021’de ve son olarak 5B’yi de 2022’de hizmete aldıklarını anımsatarak, “Türksat 6A ise Türk mühendisleri eliyle TUSAŞ’taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi USET'te üretildi. Bu da ülkemiz için ayrı bir önem taşıyor.” dedi.
Türksat 6A’nın Hikâyesi Türksat 3A’nın yapımı sırasında başladı
Türksat 6A’nın hikayesinin Teknoloji Transfer Programı ile birlikte 3A’nın yapımı sırasında başladığını söyleyen Uraloğlu, “Türksat tarafından başlatılan program ile 3A’nın yanı sıra 4A ve 4B’nin yapımında Türksat mühendislerinin de yer alması sağlanmıştı. Ayrıca Türksat 5A’nın ve 5B’nin yapımında yine teknoloji transfer programı kapsamında 12 Türksat mühendisi; uydu tasarım, üretim ve test aşamalarında bulundu. Bugün 84 adet yerli ekipman kullanılarak yüzde 80’in üzerindeki yerlilik oranıyla dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususundaki kararlı çalışmalarımızda çok büyük bir başarı elde ettik.” dedi.
Türksat 6A’nın üretim aşamasında gerçekleşen başarılara ve sürece dair bilgiler veren Uraloğlu, 2015 yılında Türksat ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde işe başladıklarını anımsatarak, “26 Aralık 2016 tarihinde ayrıntılı Kritik Gözden Geçirme Fazını yaptık. Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli’ni ise 2018 yılı sonunda tamamlayarak ikinci kritik gözden geçirme fazına geçtik. Bu fazı da 2018 yılının Kasım ayında tamamlayarak 2019 yılı başında Mühendislik Modeli’nin yapımını başlattık. 2022 yılında tamamladığımız Mühendislik Modeli’nin ardından yine 2022 yılının Haziran ayında Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri’ni gerçekleştirdik. Uzaya göndereceğimiz Uçuş Modeli’nin Isıl Vakum Testlerini 2022 yılının aralık ayında tamamladık. Yine, Uçuş Modeli’nin Titreşim ve Akustik Testlerini ise Ağustos 2023’te bitirdik.” dedi.  Şok Testlerini Kasım 2023’te, Son Fonksiyonel Testleri Ocak 2024’te, CATR testleri Mart 2024’te, Kütle Özellikleri Ölçümünü de Nisan 2024’te tamamladıklarını bildiren Uraloğlu, işlevsel testlerin hepsini bu tarihte bitirdiklerini belirtti. Türksat 6A’nın tüm testleri başarıyla geçmesinin ardından 4 Haziran’da uydunun yörüngesine fırlatılması için ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü’ndeki Space X tesislerine yolladıklarını anımsatan Uraloğlu, “Başarılı bir nakil sürecinin ardından başlayan ve yaklaşık 1 ay süren fırlatma prosedürlerinde de sona geldik.” ifadelerini kullandı.
“Türksat 6A, 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya gönderilecek”
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun fırlatma merkezinden Falcon 9 roketi ile ABD yerel saati ile 8 Temmuz 2024 saat 17.20’de, Türkiye saati ile 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece 00.20’de uzaya gönderecek şekilde geri sayıma başladıklarını duyurarak, “Uydunun fırlatma anını referans alırsak bu andan itibaren yakıt deposu ilk ayrılması 195. saniyede gerçekleşecek. Tam olarak 35 dakika 55 saniye sonra ise Türksat 6A uydusu roketin ikinci katından ayrılacak.” dedi. Uraloğlu, uydunun roketten ayrılmasından sonra da yaklaşık 70. dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyali almayı beklediklerini vurgulayarak, uydunun ayrılma anından sonra alınan sinyalin hiçbir sorun yaşamadan fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı gerçekleştiğini göstereceğini belirtti. Uraloğlu, “Fırlatmanın ardından kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak olan uydumuz 35 bin 786 kilometre uzaklıkta 42 derece Doğu boylamındaki kalıcı yörüngesine ulaşarak yörünge testlerine başlamayı planlıyoruz. Yörüngeye ulaşmasının ardından da yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alınarak Türksat 6A uydumuzu faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. 
Türksat 6A’nın ulaştığı nüfus 5 milyar olacak
Uydu hizmetlerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B haberleşme uyduları ile hizmetin devam ettiğini belirten Uraloğlu, Türksat 6A’nın faaliyete geçmesiyle hem mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacağını hem de kapasiteyi arttıracağını söyledi. Uraloğlu, “Uydumuz, Jeosenkron yani yer sabit haberleşme uydusu olarak; Türkiye'deki uydu ekosisteminde çok büyük bir kilometre taşı olacak. İnsanımıza TV yayıncılığı başta olmak üzere veri haberleşme hizmetleri alanında hizmet sağlayacak. Geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek.” dedi. Mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya’nın da kapsama alanına gireceğini duyuran Uraloğlu, ilk kez Türkiye tarafından üretilen bir uydu üzerinden bu ülkelerdeki yerel televizyon kanallarına ulaşacaklarının altını çizdi.  Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağına da vurgu yapan Uraloğlu, “Kesintisiz televizyon yayıncılığı açısından önem arz eden KU-Bantta televizyon yayını yaptığımız uydularımızı yedekleyeceğimiz frekans bantları da yer alıyor. Bu anlamda yedeklilik açısından önem arz eden 6A ile birlikte sunduğumuz hizmetler de ek kapasiteyle artacak. Türksat 6A'nın hizmete girmesi ile Türksat’ın bölgeye yönelik uydu hizmeti ihracatının önemli ölçüde artmasını da planlıyoruz.” Şeklinde konuştu.
Yurt dışında görev yapan İHA'ların kontrolü Türksat uydularıyla daha güvenli
Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A’nın ülke güvenliği açısından çok büyük katkılar sağlayacağını kaydederek, askeri ve gözetleme amaçlı kullanılan İHA'ların son yıllarda, gelişen teknolojiyle, mühendislik uygulamalarında, bilimsel çalışmalarda ve sivil alanda da kendine yer bulduğunu anımsattı. Uraloğlu, “Şu anda hizmet veren Türksat 5B başta olmak üzere, tüm Türksat uydularıyla dünyanın dört bir yanında İHA'larımızı kontrol altında tutabiliyoruz. Bunlar, genişletilmiş menzil ve kapsama alanıyla kesintisiz haberleşebiliyor. Yani artık İHA'larımızın kontrolüne dışarıdan müdahale edilmesi mümkün değil ve bu uydu iletişimi, özellikle İHA operasyonlarında oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak ortaya çıkıyor.” diye konuştu. Yurt dışında görev yapan İHA'ların kontrolünün Türksat uydularıyla daha güvenli hale geleceğini vurgulayan Uraloğlu, “Uydu iletişimi, veri iletimi için güvenli ve şifreli kanallar sağlayarak, yetkisiz erişim veya müdahale riskini en aza indirecek. Aynı şekilde Türksat 6A da artık bu imkanımızın çok geniş bir alana yayılmasını sağlayacak.” dedi.
 “Uzay vatandaki yörünge hakkımızı güvence altında aldık”
Türkiye’nin uydu alanındaki tecrübesiyle Türksat 6A'nın yeni bir dönemin kapısını araladığını söyleyen Uraloğlu, “Ülkemiz için yüksek teknolojili ürün üretimi alanında milat olduğu gibi vatandaşlarımızın ülkesine güvenini arttıran ve göğsünü kabartan bir proje de oldu. İnsansız hava araçlarımız, milli elektrikli trenlerimiz, muharip uçağımız Kaan ve TOGG gibi birçok alanda yerli ve milli imkanlarla geliştirdiğimiz teknolojilerle beraber, uydular konusunda da yerli ve milli stratejimiz başarıya ulaştı.  Artık insanımız biliyor ki Türkiye olarak bizim gerekli altyapımız, mühendisimiz ve insan kaynağımız var. Ülke olarak uzay vatandaki yörünge hakkımızı da güvence altında aldık. Sadece deniz ve karada değil uzaydaki haklarımızın da sonuna kadar takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, Türkiye’nin Türksat 6A'dan edindiği tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi hâline geldiğini söyleyen Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:
“Türksat 6A’nın üretimi ile ülkemiz haberleşme uydusu üreten ülkeler arasında yerini aldı ve uydu ihracatçısı konumuna yükselmiş oldu. Dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir kilometre taşı olmasının yanı sıra ülkemizde bir uydu üretim ekosisteminin kurulmasını da katkı sağladı. Bir haberleşme uydusunun yaklaşık 250 milyon dolar değeri olduğu düşünüldüğünde, bu projenin başarıyla tamamlanmasının ülkemiz ekonomisinin gelişimi açısından önemi ortadadır. Ülkemizin bilim, teknoloji ve uzay yarışında gayret eden, alın teriyle, akıl teriyle, vakti ile, nakdi ile efor sarf eden tüm kurum, kuruluş ve reel sektör temsilcilerini yürekten kutluyorum. Türkiye Uzay Ajansına, Tübitak Uzay, Türksat, Aselsan, C2TECH ve TUSAŞ ile birlikte sürece ve katkı veren tüm birimlere ayrı ayrı teşekkür ediyor, bu zorlu entegrasyon, test, fırlatma ve hizmete alma süreçlerindeki gayretlerinizi takdir ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Türksat 6A’nın uzaya gönderilmesi ve hizmete alım programlarında buluşmak dileğiyle.”
 

Kaynak : PHA

Haber Kaynak : PHA

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay: ‘Adıyaman hâlâ toz, asbest ve travma altında; eğitim öğretmenin fedakârlığına bırakıldı’ - Videolu Haber

Özgür Özel’den ‘Stockholm Sendromu’ açıklaması: ‘DEM Parti’yi hedef almadım’

Trafik sigortasında yeni dönem: Primler 15 bin TL’den başlayacak, 290 bin TL’ye kadar çıkacak

Harran Üniversitesi Hastanesi HIV’E dikkat çekti

Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği’nden ‘hak ve özgürlük’ vurgusu

Vali Osman Varol, ‘halk buluşmaları’nda vatandaşların sorunlarını dinledi

Adıyaman Üniversitesi tıbbi ve aromatik bitkilerde yeni ürün denemeleri başlattı

Aralık 2025 kira artış oranı TÜİK açıklamasıyla netleşecek

Adıyaman’da 71. yıl kutlamaları yoğun katılımla gerçekleşti - Videolu Haber

Vali Osman Varol, iş arayan vatandaşların taleplerini dinledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Özgürlüklerin eşit uygulandığı yeni Türkiye’yi herkes kabullenecek’

Gazeteci Furkan Karabay ilk duruşmada tahliye edildi

Karadeniz’de ayçiçek yüklü gemiye saldırı

Bahçeli’den 'Darbe' iddialarına sert tepki: 'Fasa fisodur'

Şırnak Üniversitesi’nde ‘Kardeş Torpili’ iddiaları yalanlandı

Dünyada yeni alarm: H3N2 grip virüsü Türkiye’ye de gelebilir

Galatasaray, Fenerbahçe derbisi sonrası Ademola Lookman için resmi teklif yaptı

Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde çakmaklı saldırı: Taraftar gözaltında

İYİ Parti İl Başkanı darbedildi, saldırgan gözaltına alındı

Alsan:’ Devlet ciddiyeti zedeleniyor, açıklama bekliyoruz’

Adıyaman’da ‘çocukluk istismarı davası’nda karar duruşması yarın: Kadınlardan dayanışma çağrısı

Adıyaman’da Tunahan Özbilgin Gençlik Merkezi’nden doğa etkinliği

Kahta’da TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu hizmete açıldı

FETÖ’ye 40 ilde operasyon: 121 şüpheli yakalandı

Adıyaman Kentli Kadınlar Platformu resmen kuruldu

BESNİ’DE 84 ÜRETİCİYE OTOMATİK YEMLİK DAĞITILDI

Başkan Alkan: Araç filomuzu güçlendirme devam ediyoruz

Bakan Işıkhan'dan çağrı: ‘Asgari ücret görüşmelerinde tüm tarafların masada olmasını istiyoruz'

Emeklilik yaşı yükseliyor: 2024 sonrası işe başlayanlar daha geç emekli olacak

Milletvekili Resul Kurt: ‘Kuzey Çevre Yolu ve GES Projesi 2026 programına alınmalıdır’

Yükleniyor

Galatasaray, Fenerbahçe derbisi sonrası Ademola Lookman için resmi teklif yaptı

Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde çakmaklı saldırı: Taraftar gözaltında

Adıyaman’ın genç judocuları il seçmelerinde büyük başarı elde etti

Cenk Tosun’a Süper Lig’den üç talip: Fenerbahçe kariyeri bitiyor mu?

Besnili sporculardan kick boks şampiyonasında büyük başarı

A Milli Futbol Takımı’nın “play-off’taki muhtemel rakipleri belli oldu

Adıyaman Kick Boks Şampiyonasına ev sahipliği yaptı

Türkiye Bulgaristan’ı 2-0 yendi, play-off hakkı kazandı

Filenin Sultanları Şampiyon: İslami Dayanışma Oyunları’nda altın madalya

Besni Gençlik Spor Kulübü Kadın Masa Tenisi Takımı 2. Etap müsabakaları için Sivas'ta

FETÖ’ye 40 ilde operasyon: 121 şüpheli yakalandı

Gölbaşı’nda 6 milyon makaron ele geçirildi

Adıyaman’da aranan 55 kişi yakalandı, uyuşturucu operasyonunda 4 kişi tutuklandı

Adıyaman’da silah operasyonu: Yüzlerce tabanca ele geçirildi

Kırmızı bültenle aranan 12 şüpheli Türkiye’ye getirildi

BESNİ’DE UYUŞTURUCUDAN 2 KİŞİ TUTUKLANDI

Uluslararası operasyonla aranan 9 kişi Türkiye’ye teslim edildi

Kahta’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gölbaşı'nda uyuşturucu operasyonu: 2 kişi tutuklandı

KONTEYNERDE ÇIKAN YANGINDA YAŞLI KADIN YANARAK CAN VERDİ

Alkayış: ‘Kadın kollarımızın sahadaki çalışmasını başka partilerin ana kadroları yapamaz’

MHP İl Başkanı Ali Önat: ‘Liderimiz Devlet Bahçeli Kırmızı Çizgimizdir’

Milletvekili Alkayış: ‘Bugün Teslim Edilen Konutlar Verilen Sözün Tescilidir’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine Sonrası Sert Mesajlar

AK Parti Milletvekili Özhan: ‘AK Parti, Milletimizin Güveninin ve İstikrarın Adıdır’

Milletvekili Alkayış: ‘3 Kasım, Millet Egemenliğinin Tam Olarak Gerçekleştiği Gündür’

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Çadır: ‘Bu kutlu davanın bir neferi olmaktan onur duyuyorum’

Alkayış: ‘Sivil ve kuşatıcı bir anayasa, Türkiye’nin ortak iradesi ve beklentisidir’

TBMM’de yeni yasama yılı: Grup toplantıları başlıyor, ilk konuşmayı Bahçeli yapacak

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Faruk Bülent Kablan görevinden istifa etti

Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay: ‘Adıyaman hâlâ toz, asbest ve travma altında; eğitim öğretmenin fedakârlığına bırakıldı’ - Videolu Haber

Özgür Özel’den ‘Stockholm Sendromu’ açıklaması: ‘DEM Parti’yi hedef almadım’

Trafik sigortasında yeni dönem: Primler 15 bin TL’den başlayacak, 290 bin TL’ye kadar çıkacak

Malatya Çağdaş Avukatlar Derneği’nden ‘hak ve özgürlük’ vurgusu

Vali Osman Varol, ‘halk buluşmaları’nda vatandaşların sorunlarını dinledi

Adıyaman Üniversitesi tıbbi ve aromatik bitkilerde yeni ürün denemeleri başlattı

Aralık 2025 kira artış oranı TÜİK açıklamasıyla netleşecek

Adıyaman’da 71. yıl kutlamaları yoğun katılımla gerçekleşti - Videolu Haber

Vali Osman Varol, iş arayan vatandaşların taleplerini dinledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Özgürlüklerin eşit uygulandığı yeni Türkiye’yi herkes kabullenecek’

Besni'de vefat edenler 19.11.2025

Besni'de vefat edenler 17.11.2025

Besni'de vefat edenler 08.11.2025

Besni'de vefat edenler 02.11.2025

Besni'de vefat edenler 30.10.2025

Besni'de vefat edenler 14.10.2025

Besni'de vefat edenler 12.10.2025

Besni'de vefat edenler 09.10.2025

Besni'de vefat edenler 05.10.2025

Besni'de vefat edenler 01.10.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8