-
BIST 100
16124,69%0,46
-
DOLAR
44,35% 0,05
-
EURO
51,39% 0,26
-
GRAM ALTIN
6435,83% 0,20
-
Ç. ALTIN
10945,35% 0,00
‘Tiktok Beyni' odaklanma ve dikkat süresini kısaltıyor olabilir
Sosyal medyanın günlük yaşam üzerindeki etkisi her geçen gün artarken, ‘TikTok Beyni’ olarak adlandırılan yeni bir kavram gündeme geldi.
Özellikle gençlerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemlerini tanımlamak için kullanılan TikTok Beyni kavramıyla ilgili konuşan Nöroloji Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan,"Sürekli kısa videolar izlemek, beynin hızlı bilgi akışına alışmasına neden oluyor. Bu durum, derinlemesine düşünme ve uzun süreli dikkat gerektiren aktivitelerde performans düşüşüne yol açabilir" dedi.
Kullanıcıların kısa videolar paylaştığı sosyal medya platformu TikTok, saniyeler içinde tüketilen içerikleriyle beynin dikkat süresini yeniden şekillendiriyor.
Bu hızlı içerik tüketiminin beyin üzerindeki etkilerini inceleyen uzmanlar, ‘TikTok Beyni’ kavramını ortaya koydu.
Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Oğuzhan Onultan,"TikTok Beyni kavramıyla, devamlı olarak kısa, hızlı ve yüksek yoğunluklu bilgi bombardımanına maruz kalan bireylerde gözlemlenen dikkat dağınıklığı ve odaklanma yetisinin azalması durumu ifade ediliyor. Bu durum, beynin sürekli yeni ve farklı uyaranlara maruz kalması sonucu, uzun süreli dikkat gerektiren görevlerde performans düşüklüğüne neden olabilir" dedi.
Akademik başarıyı ve sosyal ilişkileri etkiliyor
Son dönemde yapılan araştırmaların, sosyal medya kullanımının gençler üzerindeki önemli etkileri ortaya koyduğunu belirten Uzm. Dr. Onultan, "Özellikle TikTok gibi kısa video platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, gençlerin dikkat sürelerinde belirgin bir kısalma gözlemleniyor. Bu durum, derinlemesine düşünme ve uzun süreli dikkat gerektiren aktivitelerde performans düşüşüne yol açabilir. Bu olumsuz etkiler; yanı sıra akademik performanstan sosyal ilişkilerdeki etkileşime kadar geniş bir yelpazede kendini gösterebilir" diye konuştu.
Kitap okumak ve el işi yapmak, dikkat süresini uzatabilir
Uzm. Dr. Onultan, ebeveynler ve eğitimcilerin gençlerin sosyal medya kullanımlarını denetleyip, uzun süreli dikkat gerektiren aktiviteleri teşvik etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kitap okumak, doğa yürüyüşleri yapmak, sanat ve el işi gibi faaliyetlerde bulunmak dikkat süresinin yeniden yapılandırılmasında yardımcı olabilir. Dijital çağın getirdiği yenilikler hayatımızı pek çok açıdan kolaylaştırsa da, dikkat etmemiz gereken yeni problemleri de beraberinde getiriyor. Tik Tok Beyni de bu sorunların başında geliyor ve özellikle genç neslin geleceği için büyük bir önem taşıyor. Bilinçli bir kullanım ve dengeli bir dijital hayat, bu sorunun üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.
ADYÜ Teknokent 2025 Yılı Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi
Badem, Adıyaman tezgahlarında yerini aldı - Videolu Haber
Adıyaman Belediyesi Yeşilyurt Kreş ve Gündüz Bakımevi başvuruları devam ediyor - Videolu Haber
Kahta’da anne ve kızına hayırseverlerden destek: Evleri komple onarılacak - Videolu Haber
Adıyaman'da deprem şehitleri Hayrunnisa ve Meryem Berkin’in adı miniklerle yaşatıldı - Videolu Haber
Adıyamanlı sporcular, Avrupa Şampiyonası için milli takıma seçildi
Adıyaman Üniversitesi’nden ‘QR Nesli İyilik Peşinde’ etkinliği
AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Bakan Uraloğlu’nu ziyaret etti: Ulaşım projeleri konuşuldu
Prof. Dr. Şirik, Altınşehir Mahallesi Hastane Projesi’ni sahada inceledi - Videolu Haber
Muhsin Yazıcıoğlu için Adıyaman’da mevlit okutuldu - Videolu Haber
Adıyaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden staj başvuru duyurusu
Balkan Gençlik Hareketi: Adıyaman’dan uluslararası gençlik adımı
İran-ABD-İsrail gerginliği tırmanıyor: ABD paraşütçüleri Hark Adası’na yola çıktı
Adıyaman Üniversitesi’nden deprem bölgesindeki gençlere robotik kodlama desteği
Vali Osman Varol Hasan Taşar Hatip Ortaokulu’nda öğrencilerle bir araya geldi
Adıyaman’da işsizlik oranı çevre illerin üzerinde seyrediyor
Adıyaman’da yeni kreş ve gündüz bakımevi hizmete açıldı
İşsizlik oranı 2025’te %8,3 ile 2012’den bu yana en düşük seviyeye geriledi
Besni’de Köprüde İntihar Girişimi Engellendi
Malatya’da 7/24 canlı yayın dönemi başladı
Bakan Işıkhan açıkladı: İşsizlik 2025’te 13 yılın en düşüğüne geriledi
Adıyaman’da su abone sayısı 3 ayda rekora ulaştı
Muğla Belediye Başkanlarından Adıyaman’a destek ziyareti
Adıyaman’da TÜFİS denetimleri kararlılıkla sürüyor
Muhsin Yazıcıoğlu, vefatının 17. yılında kabri başında anıldı
Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’nde personel görüşmeleri devam ediyor
Akaryakıtta gece yarısı indirimi pompaya yansıdı: Adıyaman’da fiyatlar yüksek seyrediyor
25 mart 2026 güncel altın fiyatları gram altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL'den satılıyor?
Yastık altı altın birikimi en yüksek iller açıklandı
Adıyaman hava durumu nasıl?26-27 Mart Yağış var mı? Sıcaklıklar artacak mı?
Yükleniyor



