• BIST 100

    10871,08%0,16
  • DOLAR

    41,94% 0,04
  • EURO

    48,88% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5416,92% 1,68
  • Ç. ALTIN

    8944,84% 0,00

Milletvekili Resul Kurt: Varlık Fonu ekonomik güvencedir

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan AK Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, Türkiye Varlık Fonu’nun faaliyetleri ve stratejik önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

SİYASET 15.01.2025 18:03:00 0
Milletvekili Resul Kurt: Varlık Fonu ekonomik güvencedir

Denetim süreçlerine dikkat çeken Kurt, Türkiye ekonomisinin büyümesi ve krizlere karşı güvence oluşturulmasında Varlık Fonu’nun hayati bir rol üstlendiğini vurguladı. 
Kamu kurumlarında denetim görevlerinin hukuka uygun şekilde yapıldığını belirten Kurt, Devlet Denetleme Kurulu’nun çalışmalarına teşekkür ederek “Denetim elemanları görevlerini yaparken hukuka, Anayasa'ya, kanunlara ve mevzuata uygun şekilde denetim görevlerini yaparlar; bütün kurumlarda böyledir. Öncelikle, denetim raporu ve yaptıkları çalışmalarından dolayı DDK denetçisi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yine, müfettiş arkadaşlarımız hangi kurumda görev yaparsa yapsın kamudaki her bir denetçi, kamunun edebini adabını alan her denetçi arkadaşımız bu tür denetimleri yapacak yetkinlik ve tecrübeye sahiptir, devlet adamlığına sahiptir.” dedi. 

“Varlık Fonu Ekonomik Büyüme ve Finansal İstikrara Katkı Sunuyor”

2016 yılında kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun, ekonomik büyüme ve finansal istikrara katkı sunduğunu ifade eden Kurt, fonun uluslararası arenada Türkiye’nin prestijini artırdığını ve stratejik sektörlere yatırımları desteklediğini söyledi. Dünya genelinde 70’i aşkın ülkede 150’den fazla varlık fonunun bulunduğunu belirten Kurt, Türkiye Varlık Fonu, Cumhuriyetimizin yatırım kolu olarak bu ihtiyaçtan doğduğunu ifade etti. 
Milletvekili Kurt “Türkiye Varlık Fonu bilindiği üzere 2016 yılında kurulmuş, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmasını desteklemek amacıyla faaliyet gösteren bir devlet yatırım fonudur. Türkiye'deki stratejik varlıkları ve şirketleri yöneterek ekonomik büyümeyi desteklemeyi, finansal istikrarı artırmayı ve sermaye piyasalarını derinleştirmeyi hedefler. Yine, devlet varlık fonları genel olarak birçok ülkede ekonomik büyümeyi destekleme, finansal istikrar sağlama, ulusal gelirin sürdürülebilirliği, uluslararası etkiyi arttırma, yurt dışındaki stratejik yatırımları artırarak ülkenin global arenada etkinliğini güçlendirmeye fayda sağladığı gibi, büyük projeler ve yatırımlarla istihdama da önemli katkılar sağlar. Yine, bu anlamda, ülkemizde de Türkiye Varlık Fonu bünyesinde çok sayıda büyük ve ekonomiye yön veren, teknolojiye yön veren şirketler var. Türkiye Varlık Fonu bu anlamda sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak için de yine kamuya ait varlıkları çok kıymetli bir tecrübeyle yönetmekte, dış kaynak temin etmekte, stratejik ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmektedir. Türkiye Varlık Fonu Türkiye ekonomisinin büyümesine, stratejik sektörlerin gelişmesine yaptığı katkılarla ekonomik dalgalanmalara ve krizlere karşı da bir güvence mekanizması oluşturmaktadır. Dünyada bu yönde birçok ülkenin varlık fonu vardır, dünya genelinde 70'i aşkın ülkede 150'yi aşkın varlık fonu var. Bunlar hisse senetleri, tahviller, gayrimenkuller, özel sermaye gibi farklı varlıklara yatırım yaparlar. Yenilenebilir enerji, teknoloji, sağlık gibi geleceği şekillendiren stratejik sektörlere de odaklanırlar. Örneğin, Norveç Hükûmet Emeklilik Fonu var, Singapur'da Temasek Holding var; yine, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Katar'da, çok sayıda ülkede varlık fonları vardır. Hatta ülkemizle kıyaslanmayacak Ruanda, Filistin, Moğolistan, Tanzanya gibi ülkemizin ekonomik büyüklüğünün çok daha altında olan ülkelerin de varlık fonu olduğunu söylemeliyiz. Dolayısıyla "Varlık Fonuna gerek yok, Varlık Fonu kapatılsın." demek doğru bir şey değildir. Türkiye Varlık Fonu Türkiye Cumhuriyeti'nin yatırım kolu olarak dizayn edilmiştir, ortaya çıkış nedeni de bu konudaki ihtiyaçtır.”  diye konuştu.
 AK Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt konuşmasında, Türkiye’nin ilk yerli otomobili TOGG’un üretim sürecine değinerek, “Hatırlayın, bundan birkaç yıl önce otomobil üretilmesi gündeme geldiğinde Sayın Cumhurbaşkanımız "Bir babayiğit arıyorum." demişti ve bu yatırımı yapacak kapasitede bir girişim ortaya çıkmamıştı. Sonuçta birkaç firma bir araya getirilerek TOGG ortaya çıktı. Eğer o dönemde Varlık Fonu olsaydı bu işi Varlık Fonu yapardı. Esasen, Varlık Fonunun benzeri ilk kurum ülkemizde Sümerbank olarak düşünülebilir. O tarihlerde de ekonomiyi doğru ve ahenkli bir şekilde yönetmek için şu an Varlık Fonu benzeri devletin şirketleri Sümerbank çatısı altında birleştirilmiş, demir çelik üretilmesi için İngiltere'den finansman bulunup Kardemir kurulmuş, kâğıt ihtiyacı ortaya çıktığında SEKA kurulmuş. Türkiye Varlık Fonu da esas itibarıyla, bugün aynı görevi ifa etmektedir.” dedi.

Teknoloji ve Genç Girişimcilere Destek

Konuşmasında Türkiye Teknoloji Fonu’na da dikkat çeken Kurt, genç girişimcilere destek verilmesi gerektiğini belirtti: “ Varlık fonları ülkedeki sermaye piyasalarını derinleştirmek, likidite sağlamak için de kullanılmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye Teknoloji Fonuna değinmek istiyorum. TTF bir girişim sermayesi fonu ve bu fonların programından oluşmaktadır. Günümüzde teknolojinin önemi her sektörde açık bir şekilde görüldüğüne göre ben buradan sormak istiyorum: Hangi alanlarda teknolojilere yatırım yapılıyor? Melek yatırımcı olarak teknoloji alanındaki genç girişimcilere destek olunuyor mu? Bu konuda ülkemizdeki gençlerin önünün açılması, gençlere, girişimcilere destek olunması büyük bir önem taşıyor, Türkiye Varlık Fonu da bu görevi ifa edebilir.” dedi. 

Bağımsız Denetim ve Madencilikte İş Güvenliği

Japonya’nın JCR örneğine atıfta bulunan Kurt, Türkiye’nin de ulusal bir derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç duyduğunu belirtti. “4 büyükler var dünya genelinde ve maalesef ülkemizde de 4 büyükler ekonominin büyük kısmını kontrol ediyor. Bu kapsamda, Japonya'nın JCR örneğinde olduğu gibi ülkemizde de bir derecelendirme kuruluşu, millî bir kuruluş olması büyük önem arz ediyor. Madem Türkiye Varlık Fonu ülkemizde ekonomiye yön verecek o zaman bağımsız denetim raporu düzenleme noktasında da tıpkı Japonya örneğindeki JCR'de olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletlerinde, Avrupa Birliğinde, Birleşik Krallıkta sertifikalı bir Türk derecelendirme kuruluşuna öncü olması önem arz edecektir. Bu aynı zamanda ülkemizdeki ekonomiye de büyük bir katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Koza Altın Madencilik bünyesindeki maden kazalarına değinerek güvenlik önlemleri hakkında bilgi istedi. Milletvekili, İliç’te yaşanan maden kazası gibi olayların tekrarlanmaması için alınan önlemleri sordu. Altın üretiminde çevre ve insan sağlığına duyarlı çalışmaların önemine dikkat çekildi.
Konuşmasının sonunda Kurt, ekonomik kalkınmaya yönelik yatırımların süreceğini ve denetim mekanizmalarının etkinleştirileceğini belirterek Komisyon üyelerine teşekkür etti.

Haber Kaynak : PHA

Tutdere: ‘Türkiye Cumhuriyeti demokrasiyle, adaletle buluşacak’ - Videolu Haber

BESNİ’DE ZİNCİRLEME TRAFİK KAZASI: 5 YARALI

ADYÜ’de ‘Güz Rüzgarı’nda Şiir ve Müzik Dinletisi’: Murat Kayış onur konuğu olarak katıldı - Videolu Haber

Bakan Kurum açıkladı: Sındırgı’da 127 bağımsız bölüm ağır hasarlı olarak belirlendi

Motorin zammının ardından benzin fiyatları da artıyor

Milletvekili Resul Kurt duyurdu: ‘Adıyaman’da Yüzyılın Konut Hamlesi 10 Kasım’da Başlıyor’

Milletvekili İshak Şan’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı

Kahta 02 Spor, Kasımpaşa’yı 3-1 yenerek tarih yazdı

Milletvekili Alkayış'tan tütün üreticilerine müjde: 3 Kasım itibariyle alımlar başlıyor

Adıyaman’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 102. yıl coşkusu

CUMHURİYETİN 102. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın’dan Kahta Belediye Başkanı Hallaç’a ziyaret

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI BESNİ’DE ÇELENK SUNUMUYLA BAŞLADI

Milletvekili Hüseyin Özhan ’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı

Adıyaman’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni: Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu

Valilik duyurdu: Adıyaman’da 29 Ekim’de bazı yollar trafiğe kapalı olacak

Balıkesir sallanmaya devam ediyor: 6,1’lik depremin ardından 100’ü aşkın artçı

İl Emniyet Müdürü Nazman muhtarlarla bir araya geldi, şehit ailesini ziyaret etti

Başkan Alkan’dan Cumhuriyet Bayramı mesajı

Adıyaman’da 1 haftada 61 aranan şahıs yakalandı

Prof. Dr. Naci Görür uyardı: Hasarlı binalardan uzak durun!

Balıkesir'de 6,1 büyüklüğünde deprem!

Eski Adıyaman Yolu’nda atık yangını

Bakanlık’tan ‘Yüzyılın Konut Projesi’nde merak edilen sorulara yanıtlar

Adıyaman’da ‘Eğitim Değerlendirme Toplantısı’ yapıldı

TBMM’de bu hafta gündem bütçe görüşmeleri olacak

Komşu ilde korkutan deprem!

Milletvekili Resul Kurt açıkladı: Çelikhan yolu tamamlanacak

PKK Türkiye’den tamamen çekildiğini duyurdu

Adıyaman Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi vatandaşa umut oldu

Yükleniyor

Kahta 02 Spor, Kasımpaşa’yı 3-1 yenerek tarih yazdı

Vali Varol dünya ikincisi Adıyamanlı sporcuyu ağırladı

Adıyamanlı sporcu Ayşe İkra Erdoğan dünya ikincisi oldu

Türkiye, Almanya ile basketbol finaline çıkıyor

Yunanistan’ı mağlup eden 12 Dev Adam, Almanya ile şampiyonluk için karşılaşacak

Filenin Sultanları Tarih yazdı: Japonya'yı devirerek finale yükseldi

Adıyamanlı sporcu Ayşe İkra Erdoğan dünya şampiyonasına hazırlanıyor

BESNİLİ SPORCUDAN GURURLANDIRAN BAŞARI

Gençlik ve Spor İl Müdürü Hüseyin Elüstü, Yaz Spor Okulu öğrencileriyle buluştu

Adıyamanlı sporcudan Bocce'de Türkiye derecesi

BESNİ’DE ZİNCİRLEME TRAFİK KAZASI: 5 YARALI

Adıyaman’da 1 haftada 61 aranan şahıs yakalandı

Gölbaşı'nda motosiklet tamircilerine operasyon

Adıyaman’da kaçak elektronik eşya operasyonu: 2 şüpheli adliyeye sevk edildi - Videolu Haber

BESNİ’DE İNTİHARA TEŞEBBÜS EDEN KİŞİ YARALANDI

Osmaniye’den Adıyaman’a gelerek hırsızlık yapan 4 kişi tutuklandı

İstanbul merkezli 9 ilde organize suç örgütüne operasyon: 42 şüpheli yakalandı

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı - Videolu Haber

Adıyaman ve Malatya’da jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 10 gözaltı

81 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu: 783 düzensiz göçmen yakalandı

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Çadır: ‘Bu kutlu davanın bir neferi olmaktan onur duyuyorum’

Alkayış: ‘Sivil ve kuşatıcı bir anayasa, Türkiye’nin ortak iradesi ve beklentisidir’

TBMM’de yeni yasama yılı: Grup toplantıları başlıyor, ilk konuşmayı Bahçeli yapacak

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Faruk Bülent Kablan görevinden istifa etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘CHP Kurultay Davasında Tek Amir Yargıdır’

Devlet Bahçeli: ‘Belediye Başkanlarının yargılanmaları Ekim ayında başlamalı’

Mustafa Alkayış: 12 Eylül’ün karanlık izlerini silecek olan, sivil ve demokratik bir anayasadır

Milletvekili İshak Şan’dan köylere çıkartma: ‘Sorunları yerinde dinleyip çözüme kavuşturacağız’

Destici Adıyaman’da konuştu: ‘Cumhur İttifakı’nın iyi niyetinden şüphemiz yok ama karşımızdakilere güvenmiyoruz’

YSK, CHP'nin ‘seçim kurullarının kararlarına yaptığı itirazları’ bugün görüşecek

Bakan Kurum açıkladı: Sındırgı’da 127 bağımsız bölüm ağır hasarlı olarak belirlendi

Motorin zammının ardından benzin fiyatları da artıyor

Milletvekili Resul Kurt duyurdu: ‘Adıyaman’da Yüzyılın Konut Hamlesi 10 Kasım’da Başlıyor’

Milletvekili İshak Şan’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı

Milletvekili Alkayış'tan tütün üreticilerine müjde: 3 Kasım itibariyle alımlar başlıyor

Adıyaman’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 102. yıl coşkusu

CUMHURİYETİN 102. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın’dan Kahta Belediye Başkanı Hallaç’a ziyaret

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI BESNİ’DE ÇELENK SUNUMUYLA BAŞLADI

Milletvekili Hüseyin Özhan ’dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı

Besni'de vefat edenler 14.10.2025

Besni'de vefat edenler 12.10.2025

Besni'de vefat edenler 09.10.2025

Besni'de vefat edenler 05.10.2025

Besni'de vefat edenler 01.10.2025

Besni'de vefat edenler 21.09.2025

Besni'de vefat edenler 16.09.2025

Besni'de vefat edenler 13.09.2025

Besni'de vefat edenler 08.09.2025

Besni'de vefat edenler 07.09.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 10 9 0 1 20 28
2.TRABZONSPOR A.Ş. 10 7 1 2 10 23
3.FENERBAHÇE A.Ş. 10 6 0 4 12 22
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 10 5 3 2 4 17
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 10 4 1 5 4 17
6.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 10 5 3 2 -3 17
7.GÖZTEPE A.Ş. 10 4 2 4 6 16
8.TÜMOSAN KONYASPOR 10 4 4 2 2 14
9.CORENDON ALANYASPOR 10 3 3 4 0 13
10.KOCAELİSPOR 10 3 5 2 -4 11
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 10 2 4 4 2 10
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
13.KASIMPAŞA A.Ş. 10 2 4 4 -3 10
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 10 3 6 1 -9 10
15.GENÇLERBİRLİĞİ 10 2 6 2 -5 8
16.İKAS EYÜPSPOR 10 2 6 2 -7 8
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 10 0 4 6 -14 6
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 10 1 8 1 -12 4