• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Milletvekili Resul Kurt: Varlık Fonu ekonomik güvencedir

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan AK Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt, Türkiye Varlık Fonu’nun faaliyetleri ve stratejik önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

SİYASET 15.01.2025 18:03:00 0
Milletvekili Resul Kurt: Varlık Fonu ekonomik güvencedir

Denetim süreçlerine dikkat çeken Kurt, Türkiye ekonomisinin büyümesi ve krizlere karşı güvence oluşturulmasında Varlık Fonu’nun hayati bir rol üstlendiğini vurguladı. 
Kamu kurumlarında denetim görevlerinin hukuka uygun şekilde yapıldığını belirten Kurt, Devlet Denetleme Kurulu’nun çalışmalarına teşekkür ederek “Denetim elemanları görevlerini yaparken hukuka, Anayasa'ya, kanunlara ve mevzuata uygun şekilde denetim görevlerini yaparlar; bütün kurumlarda böyledir. Öncelikle, denetim raporu ve yaptıkları çalışmalarından dolayı DDK denetçisi arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yine, müfettiş arkadaşlarımız hangi kurumda görev yaparsa yapsın kamudaki her bir denetçi, kamunun edebini adabını alan her denetçi arkadaşımız bu tür denetimleri yapacak yetkinlik ve tecrübeye sahiptir, devlet adamlığına sahiptir.” dedi. 

“Varlık Fonu Ekonomik Büyüme ve Finansal İstikrara Katkı Sunuyor”

2016 yılında kurulan Türkiye Varlık Fonu’nun, ekonomik büyüme ve finansal istikrara katkı sunduğunu ifade eden Kurt, fonun uluslararası arenada Türkiye’nin prestijini artırdığını ve stratejik sektörlere yatırımları desteklediğini söyledi. Dünya genelinde 70’i aşkın ülkede 150’den fazla varlık fonunun bulunduğunu belirten Kurt, Türkiye Varlık Fonu, Cumhuriyetimizin yatırım kolu olarak bu ihtiyaçtan doğduğunu ifade etti. 
Milletvekili Kurt “Türkiye Varlık Fonu bilindiği üzere 2016 yılında kurulmuş, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmasını desteklemek amacıyla faaliyet gösteren bir devlet yatırım fonudur. Türkiye'deki stratejik varlıkları ve şirketleri yöneterek ekonomik büyümeyi desteklemeyi, finansal istikrarı artırmayı ve sermaye piyasalarını derinleştirmeyi hedefler. Yine, devlet varlık fonları genel olarak birçok ülkede ekonomik büyümeyi destekleme, finansal istikrar sağlama, ulusal gelirin sürdürülebilirliği, uluslararası etkiyi arttırma, yurt dışındaki stratejik yatırımları artırarak ülkenin global arenada etkinliğini güçlendirmeye fayda sağladığı gibi, büyük projeler ve yatırımlarla istihdama da önemli katkılar sağlar. Yine, bu anlamda, ülkemizde de Türkiye Varlık Fonu bünyesinde çok sayıda büyük ve ekonomiye yön veren, teknolojiye yön veren şirketler var. Türkiye Varlık Fonu bu anlamda sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak için de yine kamuya ait varlıkları çok kıymetli bir tecrübeyle yönetmekte, dış kaynak temin etmekte, stratejik ve büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmektedir. Türkiye Varlık Fonu Türkiye ekonomisinin büyümesine, stratejik sektörlerin gelişmesine yaptığı katkılarla ekonomik dalgalanmalara ve krizlere karşı da bir güvence mekanizması oluşturmaktadır. Dünyada bu yönde birçok ülkenin varlık fonu vardır, dünya genelinde 70'i aşkın ülkede 150'yi aşkın varlık fonu var. Bunlar hisse senetleri, tahviller, gayrimenkuller, özel sermaye gibi farklı varlıklara yatırım yaparlar. Yenilenebilir enerji, teknoloji, sağlık gibi geleceği şekillendiren stratejik sektörlere de odaklanırlar. Örneğin, Norveç Hükûmet Emeklilik Fonu var, Singapur'da Temasek Holding var; yine, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Katar'da, çok sayıda ülkede varlık fonları vardır. Hatta ülkemizle kıyaslanmayacak Ruanda, Filistin, Moğolistan, Tanzanya gibi ülkemizin ekonomik büyüklüğünün çok daha altında olan ülkelerin de varlık fonu olduğunu söylemeliyiz. Dolayısıyla "Varlık Fonuna gerek yok, Varlık Fonu kapatılsın." demek doğru bir şey değildir. Türkiye Varlık Fonu Türkiye Cumhuriyeti'nin yatırım kolu olarak dizayn edilmiştir, ortaya çıkış nedeni de bu konudaki ihtiyaçtır.”  diye konuştu.
 AK Parti Adıyaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Resul Kurt konuşmasında, Türkiye’nin ilk yerli otomobili TOGG’un üretim sürecine değinerek, “Hatırlayın, bundan birkaç yıl önce otomobil üretilmesi gündeme geldiğinde Sayın Cumhurbaşkanımız "Bir babayiğit arıyorum." demişti ve bu yatırımı yapacak kapasitede bir girişim ortaya çıkmamıştı. Sonuçta birkaç firma bir araya getirilerek TOGG ortaya çıktı. Eğer o dönemde Varlık Fonu olsaydı bu işi Varlık Fonu yapardı. Esasen, Varlık Fonunun benzeri ilk kurum ülkemizde Sümerbank olarak düşünülebilir. O tarihlerde de ekonomiyi doğru ve ahenkli bir şekilde yönetmek için şu an Varlık Fonu benzeri devletin şirketleri Sümerbank çatısı altında birleştirilmiş, demir çelik üretilmesi için İngiltere'den finansman bulunup Kardemir kurulmuş, kâğıt ihtiyacı ortaya çıktığında SEKA kurulmuş. Türkiye Varlık Fonu da esas itibarıyla, bugün aynı görevi ifa etmektedir.” dedi.

Teknoloji ve Genç Girişimcilere Destek

Konuşmasında Türkiye Teknoloji Fonu’na da dikkat çeken Kurt, genç girişimcilere destek verilmesi gerektiğini belirtti: “ Varlık fonları ülkedeki sermaye piyasalarını derinleştirmek, likidite sağlamak için de kullanılmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye Teknoloji Fonuna değinmek istiyorum. TTF bir girişim sermayesi fonu ve bu fonların programından oluşmaktadır. Günümüzde teknolojinin önemi her sektörde açık bir şekilde görüldüğüne göre ben buradan sormak istiyorum: Hangi alanlarda teknolojilere yatırım yapılıyor? Melek yatırımcı olarak teknoloji alanındaki genç girişimcilere destek olunuyor mu? Bu konuda ülkemizdeki gençlerin önünün açılması, gençlere, girişimcilere destek olunması büyük bir önem taşıyor, Türkiye Varlık Fonu da bu görevi ifa edebilir.” dedi. 

Bağımsız Denetim ve Madencilikte İş Güvenliği

Japonya’nın JCR örneğine atıfta bulunan Kurt, Türkiye’nin de ulusal bir derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç duyduğunu belirtti. “4 büyükler var dünya genelinde ve maalesef ülkemizde de 4 büyükler ekonominin büyük kısmını kontrol ediyor. Bu kapsamda, Japonya'nın JCR örneğinde olduğu gibi ülkemizde de bir derecelendirme kuruluşu, millî bir kuruluş olması büyük önem arz ediyor. Madem Türkiye Varlık Fonu ülkemizde ekonomiye yön verecek o zaman bağımsız denetim raporu düzenleme noktasında da tıpkı Japonya örneğindeki JCR'de olduğu gibi, Amerika Birleşik Devletlerinde, Avrupa Birliğinde, Birleşik Krallıkta sertifikalı bir Türk derecelendirme kuruluşuna öncü olması önem arz edecektir. Bu aynı zamanda ülkemizdeki ekonomiye de büyük bir katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Koza Altın Madencilik bünyesindeki maden kazalarına değinerek güvenlik önlemleri hakkında bilgi istedi. Milletvekili, İliç’te yaşanan maden kazası gibi olayların tekrarlanmaması için alınan önlemleri sordu. Altın üretiminde çevre ve insan sağlığına duyarlı çalışmaların önemine dikkat çekildi.
Konuşmasının sonunda Kurt, ekonomik kalkınmaya yönelik yatırımların süreceğini ve denetim mekanizmalarının etkinleştirileceğini belirterek Komisyon üyelerine teşekkür etti.

Haber Kaynak : PHA

İYİ Parti’den ADD Adıyaman Şubesi’ne ‘hayırlı olsun’ ziyareti

MHP Lideri Devlet Bahçeli’den ‘Yeraltı’ dizisine tebrik telefonu

CHP’li Tekdemir: Kahtalı Mıçe’nin türkülerini ‘Çocuklarımıza ve torunlarımıza taşıyacağız’

Otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

İş insanı Merdan Bozkurt: Kahtalı Mıçe, ‘bu toprakların sesi ve hafızasıdır’

Besni'de Trafik Kazası: 4 Yaralı - Videolu Haber

Anahtar Parti İl Başkanı Alsan: ‘Adıyaman ve Kahta denilince ilk akla gelen isim’

Kahtalı Mıçe, vefatının yıl dönümünde Kahta’da anıldı

Başkan Mustafa Işıldak’tan ‘Ramazan ayında yatsı namazı düzenlemesi’ önerisi

Resul Kurt’tan Kahtalı Mıçe için anma mesajı

T.C. Milli Savunma Bakanlığı’ndan gençlere buluşma

DEVA Partisi Adıyaman İl Başkanı Mehmet Anaç: ‘Kaynak var, emekçiye değil faize gidiyor’

Adıyaman Milletvekili Hüseyin Özhan: ‘Kahtalı Mıçe kültürel hafızamızda derin izler bıraktı’

PİAR Araştırma Şubat ayı anketini yayımladı: CHP ilk sırada yer aldı

DEM Parti’den 15 Şubat açıklaması: ‘Uluslararası komployu kınıyoruz’

Kredi kartı limit düzenlemesinde son gün

Usta sanatçı Kahtalı Mıçe vefatının birinci yılında anıldı - Videolu Haber

ABD, Suriye’de 30’dan fazla DEAŞ noktasını vurdu

Altın fiyatları 15 Şubat’ta da yükselişini sürdürüyor

MHP Adıyaman İl Başkanı Gümüş, Kahtalı Mıçe’yi vefatının yıl dönümünde andı

Adıyaman Belediyespor, Uğurspor’u 4-0 mağlup etti - Videolu Haber

Adıyaman’da sıcaklıklar bugün ve yarın kaç derece olacak?

Sosyal Konut Projesi’nde 213 bin 451 kuranın çekimi tamamlandı, süreç devam ediyor

Çelikhan Kaymakamı Pelvan’dan heyelan ve taşkın bölgelerinde inceleme

Çelikhan’da çiftçilere tarımsal ve hayvansal bilgilendirme

Başkan Engin Doğan: ‘Bu düzen değişecek, çare halkın iradesi’

Başkan Torunoğlu’ndan deprem bölgesi için kredi düzenlemesi çağrısı: ‘Ya silinsin ya da ertelensin’

Bakan Yumaklı duyurdu: Iğdır’da, Ünlendi Barajı’nda su tutulmaya başlandı - Videolu Haber

Vali Osman Varol’dan Gölebatmaz Caddesi’nde esnaf ziyareti

Başkan Tutdere, Adıyaman’daki yağış sonrası su depolarını yerinde inceledi

Yükleniyor

Samsunspor’da teknik direktör değişimi

Çağrı Hakan Balta, Galatasaray’ın teklifini reddetti

Adıyaman’da ilk: Belediye polis adayları için POMEM hazırlık kursu başlattı

Adıyamanlı Atletler Türkiye Şampiyonalarında önemli dereceler elde etti

Adıyamanlı kılıç ustası Zehra Kerem Türkiye Şampiyonu oldu

Adıyamanlı Milli sporcu Vali Varol ile bir araya geldi

Malatya’ya Uluslararasi Gurur,İshak Kocaman Hindistan’dan Altın Madalya İle Döndü

Besni’de ücretsiz özel yetenek kurslarına yoğun ilgi - Videolu Haber

Adıyamanlı sporculardan Türkiye çapında başarı

Deprem Şehitleri Anısına Düzenlenen Oryantiring Yarışmaları Tamamlandı

Jandarma Ankara ve Diyarbakır’da 32 şüpheliyi yakaladı

Adıyaman’da tefecilik operasyonu: 1 tutuklama - Videolu Haber

Fuhşa Yönelik Operasyon: 3 Gözaltı, 1 Tutuklama

Malatya Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinden hırsızlık operasyonu

Narkotik Ekiplerinden Sokak Satıcılarına Operasyon: 2 Gözaltı

12 ilde 15 organize suç örgütüne operasyon: 109 gözaltı

İstanbul merkezli ‘Kara Para’ operasyonu: 4 ilde 36 gözaltı

Adıyaman’da uyuşturucu ve aranan şahıslara yönelik operasyon: 25 tutuklama

14 ilde uyuşturucu operasyonu: 305 şüpheli yakalandı - Videolu Haber

Bakan Yerlikaya: ‘Adıyaman’ın da aralarında bulunduğu 29 ilde FETÖ operasyonlarında 63 şüpheli yakalandı’ - Videolu Haber

MHP Adıyaman İl Başkanı İsmail Gümüş görevine başladı - Videolu Haber

Ağıralioğlu’ndan ittifak çıkışı: ‘Anahtar Parti hiçbir yapının gölgesine sığınmadan yoluna devam edecek’

MHP Kahta İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Dündar partisinden istifa etti

Nazif Atalay AK Parti’ye katıldı: Yeniden Refah Partisi’nden belediye başkan adayı olmuştu - Videolu Haber

Süleyman Kılınç Saadet Partisi Besni ilçe başkanı oldu

CHP heyeti 29 Ocak Perşembe günü Adıyaman’da vatandaşlarla buluşacak

Bakan Bolat: 'Kıbrıs davası şehitlerimizi rahmetle saygıyla yâd ediyorum'

Özgür Özel grup toplantısında konuştu: ‘Bir yılda ev sözü tutulmadı’

AK Parti Adıyaman İl Gençlik Kolları Başkanlığına Av. Hasan Ünsal atandı

Üç Milletvekili AK Parti’ye katıldı, rozetlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı

İYİ Parti’den ADD Adıyaman Şubesi’ne ‘hayırlı olsun’ ziyareti

MHP Lideri Devlet Bahçeli’den ‘Yeraltı’ dizisine tebrik telefonu

CHP’li Tekdemir: Kahtalı Mıçe’nin türkülerini ‘Çocuklarımıza ve torunlarımıza taşıyacağız’

Otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

İş insanı Merdan Bozkurt: Kahtalı Mıçe, ‘bu toprakların sesi ve hafızasıdır’

Besni'de Trafik Kazası: 4 Yaralı - Videolu Haber

Anahtar Parti İl Başkanı Alsan: ‘Adıyaman ve Kahta denilince ilk akla gelen isim’

Kahtalı Mıçe, vefatının yıl dönümünde Kahta’da anıldı

Başkan Mustafa Işıldak’tan ‘Ramazan ayında yatsı namazı düzenlemesi’ önerisi

Resul Kurt’tan Kahtalı Mıçe için anma mesajı

Besni'de vefat edenler 09.01.2025

Besni'de vefat edenler 05.01.2026

Besni'de vefat edenler 02.01.2026

Besni'de vefat edenler 30.12.2025

Besni'de vefat edenler 24.12.2025

Besni'de vefat edenler 20.12.2025

Besni'de vefat edenler 15.12.2025

Besni'de vefat edenler 09.12.2025

Besni'de vefat edenler 06.12.2025

Besni'de vefat edenler 19.11.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12