10121,52%-1,02
40,24% 0,11
46,93% 0,54
4336,90% 0,94
6880,30% -0,39
Duruşmaya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel ile birlikte KKTC Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da katıldı. Duruşma sonrası Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya ve bazı aileler adliye önünde açıklama yaparak sanıkların tutuksuz yargılanmasına tepki gösterdi.
Sanıklar birbirini suçladı: “Kusurum yok, sorumluluk müteahhit ve fenni mesullerde”
Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada dönemin belediye başkan yardımcısı olan sanık Osman Bulut, ruhsatta sadece imzası bulunduğunu belirterek “Herhangi bir kusurum yoktur” dedi.
İmar Müdürü Yusuf Gül, belediye yetkililerinin inşaat denetleme yetkisi bulunmadığını, sorumluluğun müteahhitte olduğunu söyledi.
Ruhsat Büro Şefi Bilal Balcı ise inşaatın yapımından fenni mesullerin sorumlu olduğunu savundu.
Diğer sanıklar Mehmet Salih Alkayış, Abdurrahman Karaaslan ve Fazlı Karakuş da suçlamaları reddederek önceki savunmalarını tekrar etti.
Mahkeme, adli kontrolün devamına ve bilirkişi raporunun beklenmesine hükmetti
Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin devamına ve ailelerin tutuklama taleplerinin reddine karar verdi. Davaya ilişkin bilirkişi raporunun henüz dosyaya ulaşmadığını belirten mahkeme, ilgili kuruma yazı yazılarak sürecin hızlandırılmasını istedi. Duruşma 6 Kasım 2025 tarihine ertelendi.
Ruşen Karakaya: “Bilirkişi raporu geldiğinde cesaret gösterebilecek misiniz?”
Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı ve depremde kızı Selin’i kaybeden Ruşen Yücesoylu Karakaya, adliye önünde yaptığı açıklamada sert ifadelerle tepkisini dile getirdi: “Her gün öldüğümüz bu topraklarda masum çocukları öldüren bu katillerin yeri cezaevidir. Ailelerin tek tek yaptığı tutuklama talepleri yine reddedildi. O bilirkişi raporu geldiğinde o cesareti gösterip bu sanıkları tutuklayabilecekler mi? Bilirkişi raporu beklenmeden dahi bu sanıklar tutuklanmalıydı.”
Karakuş, davada otel sahipleri, fenni mesuller ve kamu görevlilerinin birlikte yargılanması gerektiğini vurgulayarak, “Bugünkü senaryoda suç fenni mesullere atıldı. Bu davaların birleşmesi gerekiyordu” dedi.
Esendağlı: “6 Kasım’da sonuçlanma aşamasına geçilmeli”
KKTC Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da yaptığı açıklamada mahkemenin süreci yalnızca prosedür açısından yürüttüğünü vurguladı: “Mahkeme, sadece bilirkişi raporunun akıbetinin sorulması için yazı yazılmasına karar verdi. 6 Kasım tarihine kadar raporun dosyaya girmesiyle birlikte artık sonuçlanma aşamasına geçilmesini bekliyoruz.”
Aileler adalet talebini yineledi: “Ömür boyu hapis cezası olmalı”
Duruşma sonrası açıklama yapan diğer aileler de sanıkların olası kastla cezalandırılmalarını ve tutuklu yargılanmalarını talep etti. Karakaya sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “6 Kasım’da gerçek adaletin yerini bulması umuduyla biz yine burada, tüm gücümüzle olacağız. Bilirkişi raporundan sonra bu sanıklar tutuklanmalı ve ömür boyu hapis cezası almalıdır.”
NE OLMUŞTU?
6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman’daki Grand İsias Otel yıkılmış, KKTC’den turnuva için gelen öğrenci, öğretmen, antrenör ve tur rehberlerinin de aralarında olduğu 72 kişi hayatını kaybetmişti.
Otele yapı ruhsatı verildiği dönemde Adıyaman Belediyesi Yapı Kontrol Birimi’nde görevli Osman Bulut, Yusuf Gül, Bilal Balcı, Mehmet Salih Alkayış, Abdurrahman Karaaslan ve Fazlı Karakuş hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla dava açılmıştı.
Bir sonraki duruşma 6 Kasım 2025’te Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.