-
BIST 100
16267,95%1,96
-
DOLAR
44,20% 0,09
-
EURO
51,00% 0,29
-
GRAM ALTIN
7103,39% -0,08
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,43
Haziran ayı üretici market fiyat değişimi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayına ilişkin “Üretici-Market Fiyat Değişimi” ile “Aylık ve Yıllık Girdi Fiyatlarındaki Değişimleri” değerlendirdi.
Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farklarına ve tarımsal üretimde kullanılan girdilerdeki artışlara dikkat çerek şu ifadeleri kullandı: “İran – İsrail Savaşı Gübre Fiyatlarını artırdı. Türkiye kimyasal gübre hammaddelerinin %90’ından fazlasını ithal ettiğinden dışarıya bağımlı bir ülkedir. Dolayısıyla gübre piyasaları hem dış piyasalara hem de dolar kuruna bağlı olarak değişmektedir.
13 Haziran’da başlayan İran - İsrail savaşı ülkemizdeki gübre fiyatlarını artırmıştır. Savaşın cereyan ettiği bölgeki ülkeler gübre üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleridir. Sevkiyat yollarında meydana gelen kısıtlamalar o ülkelerden gübre veya gübre hammaddesi temin eden ülkelerdeki fiyatları artırmıştır. Türkiye’deki gübre piyasası da bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.
ÜRE gübresi aylık %38,5 yıllık %99,4 oranında arttı
Bir ay önce 19 bin 635 lira olan ÜRE gübresinin fiyatı %38,5 oranında artarak 27 bin 192 liraya yükselmiştir. Yine geçtiğimiz mayıs ayına göre DAP gübresinin fiyatı %12,9 oranında artarak 30 bin 521 liraya ulaşmıştır. 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı %10,7 oranında artarak 19 bin 198 liraya, Amonyum Sülfat gübresinin fiyatı %6 oranında artarak 11 bin 768 liraya ve Amonyum Nitrat gübresinin fiyatı %3,1 oranında artarak 13 bin 294 liraya yükselmiştir.
Bir önceki yıla göre ÜRE gübresinin fiyatı %99,4, DAP gübresinin fiyatı %48,8, 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı %42,7, Amonyum Nitrat gübresinin fiyatı %36 ve Amonyum Sülfat gübresinin fiyatı %34,7 oranında artmıştır.
Gübrelere ek olarak bir diğer önemli tarımsal girdi olan mazotta da fiyat artışı meydana gelmiştir. Mazotun litre fiyatı aylık %6,2 yıllık ise %15,1 oranında artarak 49 lira 89 kuruşa yükselmiştir. Ayrıca yıllık olarak hayvancılıkta kullanılan süt yemi ve besi yemi fiyatları %30 oranında, elektrik fiyatları da yüzde 47 oranında artmıştır.
Önümüzdeki dönemde mısır, ayçiçeği ve çeltik gibi sıcak iklim tahıllarının üst gübrelemeleri yapılacaktır. Önceden gübre temini yapamayan çiftçiler mecburen bu fiyatlarla gübre satın almak zorunda kalacaklar, birçoğu alamayacaktır.
Nisan ayında yaşanan zirai don meyvelerde, ardından meydana gelen tarımsal kuraklık ise buğday ve arpa başta olmak üzere şimdilerde hasadı yapılan serin iklim tahıllarında önemli verim düşüklüklerine neden oldu. Bir de bunların üstüne mısır, ayçiçeği ve çeltik gibi ürünlerde gübre noksanlığından oluşacak verim düşüklüğü tarımsal üretimdeki zararı daha da büyütecektir. Başta gübre olmak üzere artan girdi fiyatlarıyla üretimde zorlanan çiftçilerimizin desteklenmesi önemlidir. Bu kapsamda 2025 yılı destekleri içinde yer alan temel desteklerin artırılması sağlanmalıdır.
“Haziran ayı üretici market fiyat değişimi”
Haziran ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 600 ile karpuzda görüldü.
Karpuzdaki fiyat farkını yüzde 284 ile kuru soğan, yüzde 261,6 ile kabak, yüzde 225,5 ile nohut, yüzde 220,8 ile kuru fasulye takip etti.
Karpuz 7 kat, kuru soğan 3,8 kat, kabak 3,6 kat, nohut 3,3 kat, kuru fasulye 3,2 kat fazlaya satıldı. Üreticide 2 lira olan karpuz markette 14 liraya,4 lira 63 kuruş olan kuru soğan 17 lira 78 kuruşa, 10 lira 38 kuruş olan kabak 37 lira 52 kuruşa, 31 lira 56 kuruş olan nohut 102 lira 73 kuruşa, 33 lira 29 kuruş olan kuru fasulye 106 lira 80 kuruşa satıldı.
Haziran ayında fiyatı en fazla artan ürün markette limon, üreticide ise kırmızı mercimek olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise hem markette hem üreticide karpuz oldu.
Market fiyatları
Haziran ayında markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldü. Haziran ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 42 ile limon oldu. Limondaki fiyat artışını yüzde 8,7 ile fındık(iç), yüzde 8,3 ile yeşil soğan, yüzde 7,2 ile antepfıstığı ve yüzde 7 ile pirinç takip etti.
Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 67,5 ile karpuz oldu. Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 18 ile patates, yüzde 17,5 ile yumurta, yüzde 10,1 ile patlıcan ve yüzde 8 ile çilek izledi.
Üretici fiyatları
Haziran ayında üreticide 30 ürünün 9’unda fiyat artışı olurken 14’ünde fiyat düşüşü görüldü. 7 üründe ise fiyat değişimi olmadı.
Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 89,5 ile karpuzda görüldü. Karpuzdaki fiyat düşüşünü yüzde 30,8 ile patates, yüzde 22,2 ile salatalık, yüzde 16,4 ile patlıcan, yüzde 15,3 ile domates izledi.
Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 43,1 ile kırmızı mercimekte görüldü. Kırmızı mercimekteki fiyat artışını yüzde 20 ile maydanoz, yüzde 18,6 ile sivri biber, yüzde 5,9 ile limon izledi.
Üretici fiyat değişiminin nedenleri
Kırmızı mercimek fiyatı yeni sezon ürünü olmasından dolayı yükseldi.
Maydanozda ürün arzındaki azalma fiyatları yükseltti.
Sivri bibere olan talebin artması fiyatların yükselmesine sebep oldu.
Zirai dondan etkilenen limonda, rekoltede beklenen düşüş fiyatları yükseltti.
Salatalık, patlıcan, domates ve kabakta arzın artması fiyatların düşmesine neden oldu.
Özellikle Adana başta olmak üzere bazı illerimizde yaşanan aşırı sıcaklıklar, üreticinin özenle yetiştirdiği sofralık domatesin değerini yitirmesine neden olmuştur. Bu durum, zaten düşük olan domates fiyatlarını daha da aşağı çekmektedir.
Karpuzda ekim alanlarının ve arzın artmasının yanı sıra, talebin düşük seyretmesi başta Adana, Antalya ve Mersin olmak üzere ortalama 2 lira seviyelerinde olan fiyatların 1,5 liraya kadar gerilemesine neden olmuştur.
"Kuru soğan ve patates fiyatlarındaki düşüş; üretimdeki artışla birlikte yoğun bir talep olmamasından kaynaklandı.”
Adıyaman Belediyesi’nden ‘Halk Kart’ desteği
Adıyaman İl Sağlık Müdürü Şirik’ten bayramda beslenme uyarısı
Adıyaman Barosu ve avukatlardan Av. Hüseyin Can Güzel’e destek açıklaması - Videolu Haber
Başkan Şevket Gürsoy’dan Mustafa Uslu’ya teşekkür mesajı
Trump’tan İran açıklaması: ‘Savaş yakında bitecek’
Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu’ndan Halepçe Katliamı’na yönelik anma programı - Videolu Haber
Adıyaman Valisi Osman Varol, iş arayan vatandaşları kabul etti
Adıyaman’da içme suyu altyapısı modern hatlarla yenileniyor - Videolu Haber
ASAL Araştırma: İmamoğlu olmazsa Mansur Yavaş, CHP seçmeninin aday tercihinde birinci sırada
Adıyaman Üniversitesi’nin 20. yıl dönümü
Adıyaman Belediyesi ‘Sosyal Destek Kartı’ iddialarına yanıt verdi: ‘Yardımlar düşürülmedi, artırıldı’
Başkan Sadıkoğlu’ndan 18 Mart Çanakkale Zaferi mesajı
Başkan Hallaç’tan Kahta’da bozulan yollarla ilgili açıklama
Adıyaman’da Kent Meydanı’nda Kadir Gecesi programı düzenlendi - Videolu Haber
Vali Osman Varol vatandaşlarla bir araya geldi
Akaryakıta bir zam daha! Tabela bu gece değişiyor
Prof. Dr. Mehmet Şirik: ‘Yaşlılar toplumun aktif parçası olmalı’
Adıyaman Üniversitesi ve İpekyolu Ajansı’ndan kadın çiftçilere eğitim
Vali Osman Varol şehit aileleriyle iftarda buluştu
Adıyaman’da iş insanı Hasan Tepe, yaklaşık 105 kişilik grupla Anahtar Parti’ye katıldı - Videolu Haber
Adıyaman Valiliğinden Haftalık koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Şirik’ten Ulusal Yaşlılar Haftası mesajı
Güncel altın fiyatları: 17 Mart 2026 Salı gram ve çeyrek altın ne kadar oldu?
Adıyaman genelinde yağışlar etkili olmaya devam edecek!
AK Parti Adıyaman İl Kadın Kolları’ndan ‘İlk Evim İlk İftarım’ buluşmaları
Dr. Abuzer Demir’in 'Çerkesler' kitabı okuyucuyla buluştu
Adıyaman’da denetimler Ramazan Bayramı öncesi yoğunlaştırıldı
Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu’ndan Halepçe Katliamına ilişkin açıklama! - Videolu Haber
Adıyaman’da Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı
Adıyaman i Belediyesi’nden ihtiyaç sahibi ailelere bayram öncesi destek ödemesi
Yükleniyor



