-
BIST 100
16220,28%0,17
-
DOLAR
44,10% 0,07
-
EURO
51,11% 0,15
-
GRAM ALTIN
7348,78% 0,18
-
Ç. ALTIN
11826,62% 0,00
Bakan Uraloğlu: 2023 yılında, Türkiye çevrimiçi alışverişte dünya üçüncüsü
ANKARA (PHA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu’nda açıklanan Nisan verilerine göre Türkiye’nin dijital medya alışkanlıklarını ve tercihlerini değerlendirdi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 2024’te internette geçirdiği süreye bakıldığında günde 7 saat 6 dakika ile dünyada 19. sırada yer aldığını belirterek, nüfusun yüzde 86,5’inin internet kullanıcısı, yüzde 93,8’inin mobil bağlantı sahibi ve yüzde 67,4’ünün sosyal medya kullanıcısı olduğunu bildirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, her yıl dünya genelinde dijital verileri raporlayan We Are Social ve Meltwater’ın hazırladığı Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu Nisan ayı verilerini değerlendirerek, dünya genelinde cep telefonu kullanım oranının 2024 yılında yüzde 69'u aştığını söyledi. Bakan Uraloğlu, "2024 itibarıyla dünya çapında 5,65 milyar insan cep telefonu kullanıyor. Geçtiğimiz yıl tekil mobil kullanıcı sayısı yüzde 2,4 artış göstererek 133 milyon yeni kullanıcıya ulaştı." dedi. Dünya genelinde de internet kullanımının büyük bir artış gösterdiğini belirten Uraloğlu, 2024’te dünya nüfusunun yüzde 67,1’inin yani 5,44 milyar insanın çevrimiçi olduğunu ifade etti. Küresel internet kullanıcı sayısının önceki yıla göre yüzde 3,4 arttığını bildiren Uraloğlu, "2024 Nisan verilerine göre dünya genelinde 5,07 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Bu, toplam küresel nüfusun yaklaşık yüzde 62,6’sına denk geliyor. Sosyal medya kullanıcı artışı son aylarda yavaşlamış olsa da yıllık yüzde 5,4’lük bir büyüme ile yeni kullanıcı sayısındaki artış 260 milyon civarında oldu." diye konuştu.
İnternette geçirilen ortalama süre günde 7 saat
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin toplam nüfusa göre interneti benimseme bakımından yüzde 86,5 oranıyla dünya sıralamasında 36. sırada bulunduğunu ifade etti. Uraloğlu, internette geçirilen sürenin günde ortalama 7 saat civarında olduğunu belirterek, “Ülkemiz son yapılan ölçümlere göre internette geçirilen süreye bakıldığında günde 7 saat 6 dakika ile dünyada 19. sırada yer alıyor.” diye konuştu.
"Nüfusumuzun yüzde 93,8’i mobil bağlantı sahibi”
Uraloğlu, Türkiye’de internet kullanımına dair istatistikleri de paylaşarak, “Nüfusumuzun yüzde 86,5’i internet kullanıcısıyken, yüzde 93,8’i mobil bağlantı sahibi ve yüzde 67,4’ü sosyal medya kullanıcısı. Rapora göre, hücresel mobil internet için ortalama indirme hızı 37,66 Mbps, sabit internet ortalama indirme hızı ise 41,90 Mbps.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, Türkiye'de internet kullanımının başlıca 5 nedenini de açıklayarak, "İnternet kullanımımızın en yaygın nedenleri arasında bilgi bulmak, haber ve etkinliklerden haberdar olmak, bir şeyin nasıl yapılacağını araştırmak, ürün ve marka araştırması yapmak ile aile ve arkadaşlarla iletişimde kalmak gibi amaçlar bulunuyor." dedi.
Dünya çapında sosyal medya kullanıcı sayısının pandeminin başlangıcından bu yana yüzde 35’e yakın arttığının ve son 3 yılda 1 milyara yakın yeni kullanıcının sosyal medya kullanmaya başladığının altını çizen Bakan Uraloğlu, "Kullanıcı sayısındaki büyüme geçtiğimiz yıl önemli ölçüde yavaşlasa da sosyal medya kullanıcı sayısı halen artmaya devam ediyor. 2013 yılında 1,7 milyar, 2018’de 3,46 milyar olan kullanıcı sayısı Nisan 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artış ile 5,07 milyara ulaştı.” şeklinde konuştu.
En çok kullanılan sosyal medya platformu Instagram
Bakan Uraloğlu, Dijital 2023 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu’ndaki verileri de anımsatarak, kullanıcı başına aylık sosyal medya kullanımında ilk sırayı 21 saat 24 dakika ile Instagram’ın, ikinci sırayı ise 20 saat 54 dakika ile TikTok’un aldığını söyledi. Bakan Uraloğlu, “Yapılan araştırmanın sonuçlarına baktığımızda Türkiye’de sosyal medya hesaplarından takip edilen profillerin başında arkadaşlar, aile ve tanıdığımız insanlar geliyor. Bunu, satın aldığımız ve satın almak istediğimiz markalar, televizyon şovları ya da kanallar ile eğlence içerikleri, fenomenler ve parodi hesaplar takip ediyor. Dünyada sosyal medyada fenomenlerini takip etme oranına göre Türkiye diğer ülkelere göre yüzde 11,7 ile 49. sırada bulunuyor.” dedi.
Türkiye E-Ticarette yüzde 64,6’lık oran ile dünyada 3. sırada
Uraloğlu, 2023 yılındaki rapora göre, dünya genelinde her hafta çevrimiçi satın alım yapan internet kullanıcıları incelendiğinde Türkiye’nin e-ticarette yüzde 64,6’lık oran ile dünyada 3. sırada yer aldığını kaydetti. Bakan Uraloğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Ücretsiz teslimat imkanının satın alma sürecinde kullanıcılar tarafından dikkate alınan en önemli faktör olduğunu vurgulayarak, “Ücretsiz teslimat, kolay iade politikası, kuponlar ve indirimler, hızlı ve kolay ödeme ile müşteri yorumları gibi etkenler vatandaşların çevrimiçi alışverişe yönelmesinde en önemli tercih sebepleri olarak karşımıza çıkıyor. Yeni marka, ürün ve hizmetleri keşfeden kullanıcılar incelendiğinde de kullanıcıların yüzde 36,8’i sosyal medya reklamları aracılığıyla bu markaları keşfettiğini söylüyor. Bu sıralamayı, arama motorları, televizyon ve uygulama reklamları ile marka veya ürünlerin internet siteleri takip ediyor.”
Kaynak : PHA
Kahta Devlet Hastanesi’nde artroskopik menisküs ameliyatı yapıldı
Türkiye’de yaşlı nüfus 2025’te 9,5 milyonu aştı: Her 4 haneden biri, yaşlıya ev sahipliği yapıyor
İran-ABD-İsrail gerilimi tırmanıyor: Tel Aviv füzelerle vuruldu
Adıyaman’daki akaryakıt fiyatlarında sınırlı indirim: Benzin 0,72 TL, motorin 1,12 TL düştü
İl Müdürü Tosun’dan ‘İstiklal Marşı'nın Kabulü’nün 105. Yıl Dönümü’ mesajı
Vali Varol’dan ‘İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ mesajı
Kahta’da düzenlenen panelde, Cengiz Aytmatov’un eserleri ele alındı
Anahtar Parti İl Başkanı Alsan’dan siyasi partilere ziyaret
Adıyaman Belediyesi il protokolünü iftar sofrasında ağırladı - Videolu Haber
Yavuz Ağıralioğlu: Anahtar Parti Türk Siyasetinin Yeni Umudu
Standart dışı plakalara 27 Şubat'tan itibaren kesilen idari para cezaları iptal edildi
DEM Parti’den Levent Gültekin’e tepki: ‘Hakaret ile gazetecilik yapılmaz’
İŞKUR’dan 746 sağlık personeli alımı
Bakan Kurum duyurdu: İstanbul’da 100 bin sosyal konut için kura çekimi bayramdan sonra
Emekli ikramiyesi ve aylık ödeme takvimi detaylı olarak açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Ortadoğu'daki savaş büyümeden durdurulmalıdır, bizim Sünnilik, Şiilik diye bir dinimiz yok’
Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem
Emeklilerin maaş ve bayram ikramiyeleri bayram öncesi ödenecek
TDV Adıyaman Şubesi’nden üniversite öğrencilerine iftar programı
Başkan Tutdere, imar ve altyapı çalışmalarını değerlendirdi
İl Müdürü Hüseyin Elüstü Bilek Güreşi Finallerine Katıldı
Milletvekili Özhan’dan Mehmet Akif Ersoy’u anma ve İstiklal Marşı Anma Günü Mesajı
Yılın Barış İnsanı Ödülü Dünyaca Ünlü Yazar Akif Manaf’ın
Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü Haftalık Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi
Plastik çatal, tabak ve pipetler yasaklanıyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan hayvanlara kötü muameleye ceza
CHP’li Milletvekili Tanal: ‘Muhalefet belediyelerine soruşturma, hukuk devleti tartışması yaratıyor’
Son 66 Yılın En Yağışlı Şubat Ayı Yaşandı
Ankara Haymana’da 3.9 büyüklüğünde deprem
2026 Şubat ayı ihracatında ilk 5 il açıklandı: Adıyaman çevre illere göre son sırada
Yükleniyor



