• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Ankara Gar Katliamı’nın 10. yılında Adıyaman’dan ‘adalet ve barış’ çağrısı

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda yaşanan katliamın 10. yılında basın açıklaması yaptı.

GÜNDEM 10.10.2025 20:37:00 0
Ankara Gar Katliamı’nın 10. yılında Adıyaman’dan ‘adalet ve barış’ çağrısı

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde gerçekleşen ve 103 kişinin hayatını kaybettiği saldırının 10. yılında, Mimar Sinan Kültür Parkı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 10 Ekim katliamının ardından yaşanan siyasal gelişmeler, basına yönelik baskılar ve hak ihlallerine dikkat çekildi. Anma etkinliğinde, yaşamını yitirenler için fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı ve mumlar yakılarak anma köşesi oluşturuldu.

Anma etkinliği, hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Basın açıklamasını platform adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Adıyaman Şubesi Eş Başkanı İbrahim Halil Aydın okudu. Aydın, konuşmasında, 10 Ekim katliamının yarattığı derin acının hâlâ taze olduğunu belirterek, katliamın siyasi ve hukuki arka planının aydınlatılmadığını, sorumluların tam olarak ortaya çıkarılmadığını söyledi. "Gerçek suçlular açığa çıkarılıp yargılanıncaya kadar adalet mücadelemiz devam edecektir" diyen Aydın, davanın takipçisi olacaklarını vurguladı. Aydın, resmi tazminat kararlarına yönelik itirazlar ve geri istemelerin de hukuka ve vicdana aykırı olduğunu söyledi.

"Barışın ve Kardeşliğin Sesi Susturulamayacak"

Aydın açıklamasında, 10 Ekim mitingine katılanların barış talebine vurgu yapılarak, "10 yıl önce Ankara'da 'Savaşa İnat, Barış Hemen Şimdi!' diye haykıran binlerce insanın sesi hâlâ yankılanıyor. Katillere ve katliamlara inat; yılmayacağız, sinmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz. Katiller ve onları kollayanlar bilsin ki, affetmiyoruz, unutmadık, unutturmayacağız" sözleriyle mücadele kararlılığını yineledi.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bundan tam 10 yıl önce, 10 Ekim 2015 saat 10.04'te, Ankara Gar Meydanı'nda emek, barış ve demokrasi talebimizi, umudu ve inancı hedef alan o menfur saldırı gerçekleştirildi. 1 Mayıs 1977, Maraş, Çorum, Sivas, Beyazıt, Bahçelievler katliamları gibi kimi siyasi amaçlar için tezgahlanan kirli planların son halkası olan saldırı 103 arkadaşımızı fiziken aramızdan kopardı. Sayısız arkadaşımız yaralandı, hayatlar parçalandı. Onarılması mümkün olmayan derin acılar bıraktı. Bu yüzden yürekler hala acıyor, hala kanıyor.

10 Ekim gününe gelmeden hemen öncesini bir kez daha hatırlayalım: Ekonomik ve siyasi krizin derinleştiği, emekçilerin mevcut politikalara karşı eylemlerinin giderek arttığı, tüm bunların sonucu olarak iktidarın toplumsal desteğini her gün biraz daha yitirdiği bir ortamda gerçekleşen 7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti tek başına hükümet kurma vasfını yitirdi. Koalisyon görüşmeleri beklentisi artarken birdenbire erken seçim kararı alındı. Kararla birlikte kutuplaştırma ve baskı politikası daha sistematik hal aldı. Ülkemiz çatışma alanı haline geldi, ortalık kan gölüne çevrildi. 7 Haziran - 1 Kasım tarihleri arasında çoğunluğu Doğu/Güneydoğu il/ilçe/belde belediye eş başkanları, belediye meclis üyeleri olmak üzere binlerce insan gözaltına alındı, yüzlercesi tutuklandı. Basına yönelik baskılar darbe dönemlerini aratır cinsten zirve yaptı.

Çatışmalar ve patlayan bombalar ne hikmetse birilerinin oyunu artırdı ve yeniden tek başına iktidara gelmelerinin önünü açtı. Çatışmasızlık ortamının oylarını düşürdüğü sonucuna varan AK Parti, birden "çözüm sürecini buzdolabına kaldırdık" demişti. Bugün daha iyi anlıyoruz ki, buzdolabına kaldırılan hepimizin can güvenliği ve bir arada yaşama iradesi olmuştur. 10 Ekim katliamıyla ilgili gerek hukuki süreç ve gerekse de siyasal arka planı bu gerçeklik görülmeden ele alınamaz. Katliamdan hemen sonra katliamın oylarını nasıl etkilediğini öğrenmek için anket yaptıran siyasal anlayış sorgulanmadan bu katliam aydınlatılamaz! O günden bu yana baskıların, hak ihlallerinin, emeğe ve emekçilere dönük saldırıların kalıcı hale gelmesinin katliamın sonuçlarıyla bağı araştırılmadan gerçekler su yüzüne çıkartılamaz.

10 Ekim sabahı Türkiye'nin dört bir yanından ellerinde karanfillerle, dillerinde "barış" türküleriyle toplananlar; halaya duranlar, horon tepenler bu ülkenin en güzel insanlarıydı. O insanlar, silahlar sussun, ölümler dursun, çocuklar gülsün diye yürüyordu. 9 yaşındaki Veysel Atılgan'ın ışıl ışıl yanan gözleri barış türküleriyle daha da aydınlanmıştı diğer katılımcılar gibi... Katilleri, katliam emrini verenleri en çok korkutan da on binlerin gözlerindeki bu ışıltı, umut ve kararlılıktı. Yaratılmak istenen korku imparatorluğunun karanlığına karşı aydınlık, savaşa karşı barış, karamsarlığa karşı umudu diri tutma azmimiz korkutuyordu kan emicileri...

Katliamla bu toprakların hala en temel ihtiyacı olan barış ve kardeşlik sesi susturulmak istendi. 5 Haziran'da Diyarbakır'da, 20 Temmuz'da Suruç'ta istedikleri korku dalgasını yaratamayınca bu kez devletin kalbi sayılan, en korunaklı il olarak bilinen, adeta kuş uçurtulmayan Ankara'da başarmak istediler. Bombaları patlatmayı başardılar ama aradan geçen 10 yıl bir kez daha gösterdi ki umudumuzu, emek, barış ve demokrasi talebimizi, gelecek güzel günlerin özlemini bastıramadılar, yok edemediler, edemeyecekler!

10 yıl geride kaldı. Ancak 10 yılda: Katliamın gerçek sorumluları hâlâ ortaya çıkarılamadı. Tek bir idari yetkili bile resmi olarak soruşturulup, yargılanmadı. Katliam insanlık suçu olarak tanınmadı. Failler ile fail örgütler arasındaki bağlantılar, istihbarat raporları, devlet kurumlarının ihmalleri hâlâ örtülü kalmaya devam etti. Soruşturma süreçlerinde gecikmeler yaşandı; kritik belgeler ya kayboldu ya karartıldı; tanık beyanlarına yeterli güven verilmedi. Kamu görevlileriyle ilgili iddialar (emri veren, gözeten, ihmâl eden) sistematik olarak geri plana itildi. Dünyanın dört bir yanında arananları getirmekle övünen devlet, 10 Ekim davasının firari sanıklarını hala yargılamaya getirmedi.

Görüyoruz ki, yargı 10 Ekim Katliamı davasında da görevini yerine getirmemekte, tuğlayı çekmek istememekte, siyasal erkin etkisinde karar almaktadır. Adalet Bakanının diline pelesenk ettiği "hukuk devleti" olma iddiası 10 Ekim Katliamı davasında bir kez daha iflas etmiş, karşılık bulmamıştır.

Katliamdan sonra oluşan siyasal atmosfer sonucu tek başına iktidara gelebilen ve hala zor ve baskı politikalarıyla iktidarda kalmaya çalışanların barışa ve demokrasiye dair sözlerinin emekçiler nezdinde hiçbir inandırıcılığı olmadığı açıktır. Devlet, iktidar anayasa gereği vatandaşlarının yaşam hakkını ve can güvencesini korumakla yükümlüyken bunun gereğini yapmadığı, katliamın yaşanmasında sorumluluğu bulunan tek bir idarecisi hakkında dahi soruşturma izni vermediği gibi yargı kararıyla verilen tazminatları bile geri isteyerek bir garabete daha imza atmıştır. Bununla fiilen "ben iktidar olarak yaşam güvencesini sağlamakla yükümlü değilim" demiştir. Bu boyutuyla da anayasanın ayaklar altına alınması söz konusudur. Dolayısıyla gerçek suçlular açığa çıkarılıp yargılanıncaya kadar adalet mücadelemiz devam edecektir.

Biz emekçiler olarak, emeğin özgürlüğü ve halkların kardeşliği için dün ve bugün olduğu gibi 10 Ekim mitingiyle de çatışmaların ortasında barış diyen bir taraf olarak inisiyatif üstlendik. Yaratılmak istenen korku duvarlarına teslim olmadık. Kutuplaştırma politikalarına karşı emekçilerin birliğini ve halkların kardeşliğini savunduk. Böyle davrandığımız için bize ağır bir bedel ödetildi. Yüreğimiz kanamaya devam ediyor, acımız hala tazeliğini koruyor. Ancak acımızı kararlılığa dönüştürerek katliamın hesabını sormaya devam edeceğiz. Gerçekler ortaya çıkıncaya kadar, gerçek suçlular hesap verinceye kadar bir an olsun durmayacağız.

Katillere ve katliamlara inat; yılmayacağız, sinmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz. Bıkmadan, usanmadan tüm ülkeye gerçekleri anlatacağız. 103 arkadaşımızın hepimizin omuzlarına yüklediği bir sorumluluk ve görev var; onların düşünü kurduğu bir ülkeyi yaratıncaya, insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlayıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Milliyetçiliğe, şovenizme karşı barışın sesini yükseltmeye, halkların kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz."

Platform, açıklamanın ardından adalet talebini ve katliamın unutulmayacağını vurgulayan "Affetmiyoruz, Unutmadık, Unutturmayacağız!", "Katiller Hesap Verecek, Adalet Yerini Bulacak!" sloganlarıyla dağıldı.

Platform, önümüzdeki dönemde de dosyanın takipçisi olacaklarını ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini duyurdu.

Haber Kaynak : PHA

Adıyaman-Gölbaşı karayolunda feci kaza!

Milletvekili Alkayış: Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı Rahmet ve Minnetle Anıyoruz

Milletvekili Özhan: ‘Atatürk’ün mirası, birlik ve kararlılıkla geleceğe taşınacaktır’

BAŞKAN ALKAN: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü ÖZLEMLE ANIYORUZ

ÖZEL BESNİ OSB KOLEJİ’NDEN ANLAMLI ZİYARETLER

Vali Dr. Osman Varol: ‘Atatürk, bilimi ve aklı rehber edinen bir liderdir’

Adıyaman’da ‘Mutfak Festivali’ coşkusu

Besni'de vefat edenler 08.11.2025

Besni Gençlik Spor Kulübü Kadın Masa Tenisi Takımı 2. Etap müsabakaları için Sivas'ta

Milletvekili Resul Kurt: ‘Adıyaman enerjiye tam erişim sağladı, yeni taş ocağı kurulmasına artık ihtiyaç yok’

Kahta’da Taziye yemekleri yasaklandı

Adıyaman İndere Yaşam Alanı hızla yükseliyor

Türkiye’nin Sığınak Yönetmeliği yenilendi, yeni zorunluluklar getirildi

Milletvekili Kurt’tan Bakanlığa Çağrı: ‘Kariyer meslek mensupları için 4 bin 200 TL esirgenmemeli’

Besni'de Gazze'ye yardım için düzenlenen kermesler devam ediyor

BESNİ’DE YAMAÇ PARAŞÜTÜ İLE DOĞAYA TOHUM TOPLARI BIRAKILDI

Adıyaman’da ‘Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri Toplantısı’ gerçekleştirildi

Besni'de Kızılay Haftası etkinliklerle kutlandı

Milli Eğitim Müdürü Demirel'den ara tatil mesajı

Bakan Şimşek’ten net mesaj: ‘Vergi affı gündemde değil’

'Hakemlerin bahis oynadığı’ iddialarına soruşturma: 12 ilde 21 şüpheliye gözaltı kararı

Besni Akpınar Köyü’nde çıkan orman yangını kontrol altına alındı - Videolu Haber

Vali Osman Varol, esnafları ziyaret etti

2026 LGS sınav tarihi açıklandı

İl Milli Eğitim Müdürü Tosun’dan öğrencilere ara tatil mesajı: ‘Hem dinlenin hem de kendinizi geliştirin’

45 ilde FETÖ operasyonu: 178 şüpheli yakalandı

İsias Davası 19 Ocak’a Ertelendi

Adıyaman merkezli silah kaçakçılığı operasyonunda 34 kişi yakalandı - Videolu Haber

Adıyaman’a yeni sanayi bölgeleri kazandırılıyor

Adıyaman heyetinden Sağlık Bakanı Memişoğlu’na ziyaret

Yükleniyor

Besni Gençlik Spor Kulübü Kadın Masa Tenisi Takımı 2. Etap müsabakaları için Sivas'ta

'Hakemlerin bahis oynadığı’ iddialarına soruşturma: 12 ilde 21 şüpheliye gözaltı kararı

Kahta 02 Spor, Kasımpaşa’yı 3-1 yenerek tarih yazdı

Vali Varol dünya ikincisi Adıyamanlı sporcuyu ağırladı

Adıyamanlı sporcu Ayşe İkra Erdoğan dünya ikincisi oldu

Türkiye, Almanya ile basketbol finaline çıkıyor

Yunanistan’ı mağlup eden 12 Dev Adam, Almanya ile şampiyonluk için karşılaşacak

Filenin Sultanları Tarih yazdı: Japonya'yı devirerek finale yükseldi

Adıyamanlı sporcu Ayşe İkra Erdoğan dünya şampiyonasına hazırlanıyor

BESNİLİ SPORCUDAN GURURLANDIRAN BAŞARI

Adıyaman-Gölbaşı karayolunda feci kaza!

45 ilde FETÖ operasyonu: 178 şüpheli yakalandı

Adıyaman merkezli silah kaçakçılığı operasyonunda 34 kişi yakalandı - Videolu Haber

Define avcıları suçüstü yakalandı!

Trafik kazasında hayatını kaybeden Polis Memuru memleketine uğurlandı

Malatya’da polis ve savcı kılığındaki şüpheli suçüstü yakalandı

Adıyaman ve Kahta’da aranan şahıslara operasyon: 3 tutuklama

Gölbaşı'nda şüpheli araçta uyuşturucu ele geçildi

Adıyaman dahil 31 ilde FETÖ operasyonu: 50 kişi tutuklandı

BESNİ’DE SEYİR HALİNDEYKEN ALEV ALAN OTOMOBİL KÜLE DÖNDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine Sonrası Sert Mesajlar

AK Parti Milletvekili Özhan: ‘AK Parti, Milletimizin Güveninin ve İstikrarın Adıdır’

Milletvekili Alkayış: ‘3 Kasım, Millet Egemenliğinin Tam Olarak Gerçekleştiği Gündür’

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Çadır: ‘Bu kutlu davanın bir neferi olmaktan onur duyuyorum’

Alkayış: ‘Sivil ve kuşatıcı bir anayasa, Türkiye’nin ortak iradesi ve beklentisidir’

TBMM’de yeni yasama yılı: Grup toplantıları başlıyor, ilk konuşmayı Bahçeli yapacak

AK Parti Adıyaman İl Başkanı Faruk Bülent Kablan görevinden istifa etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘CHP Kurultay Davasında Tek Amir Yargıdır’

Devlet Bahçeli: ‘Belediye Başkanlarının yargılanmaları Ekim ayında başlamalı’

Mustafa Alkayış: 12 Eylül’ün karanlık izlerini silecek olan, sivil ve demokratik bir anayasadır

Milletvekili Alkayış: Gazi Mustafa Kemal Paşa’yı Rahmet ve Minnetle Anıyoruz

Milletvekili Özhan: ‘Atatürk’ün mirası, birlik ve kararlılıkla geleceğe taşınacaktır’

BAŞKAN ALKAN: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü ÖZLEMLE ANIYORUZ

ÖZEL BESNİ OSB KOLEJİ’NDEN ANLAMLI ZİYARETLER

Vali Dr. Osman Varol: ‘Atatürk, bilimi ve aklı rehber edinen bir liderdir’

Adıyaman’da ‘Mutfak Festivali’ coşkusu

Milletvekili Resul Kurt: ‘Adıyaman enerjiye tam erişim sağladı, yeni taş ocağı kurulmasına artık ihtiyaç yok’

Kahta’da Taziye yemekleri yasaklandı

Adıyaman İndere Yaşam Alanı hızla yükseliyor

Türkiye’nin Sığınak Yönetmeliği yenilendi, yeni zorunluluklar getirildi

Besni'de vefat edenler 08.11.2025

Besni'de vefat edenler 02.11.2025

Besni'de vefat edenler 30.10.2025

Besni'de vefat edenler 14.10.2025

Besni'de vefat edenler 12.10.2025

Besni'de vefat edenler 09.10.2025

Besni'de vefat edenler 05.10.2025

Besni'de vefat edenler 01.10.2025

Besni'de vefat edenler 21.09.2025

Besni'de vefat edenler 16.09.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7