• BIST 100

    11347,70%0,30
  • DOLAR

    40,83% 0,12
  • EURO

    47,84% 0,95
  • GRAM ALTIN

    4431,67% 0,84
  • Ç. ALTIN

    7119,18% 0,73

4,5 milyondan fazla elektronik işlem, 140 milyon lira tasarruf

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik sektöründe hizmet kalitesini artırmak, işlemleri hızlandırmak ve kamu kaynaklarını etkin kullanmak amacıyla dijitalleşme adımlarını güçlendirdiklerini ifade etti.

EKONOMİ 1.07.2025 10:52:00 0
4,5 milyondan fazla elektronik işlem, 140 milyon lira tasarruf

Bakan Uraloğlu, “2024 yılında 4,5 milyondan fazla işlem elektronik ortamda gerçekleştirildi, 13 milyondan fazla kağıt kullanımının önüne geçildi ve yaklaşık 140 milyon lira tasarruf sağlandı.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, denizcilik sektöründe hizmet kalitesini artırmak, işlemleri hızlandırmak ve kamu kaynaklarını etkin kullanmak amacıyla dijitalleşme adımlarını güçlendirdiklerini ifade etti. Bakan Uraloğlu, “Dijital dönüşüm sayesinde 2024 yılında 4,5 milyondan fazla işlem elektronik ortamda gerçekleştirildi, 13 milyondan fazla kağıt kullanımının önüne geçildi ve yaklaşık 140 milyon lira tasarruf sağlandı.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Liman Yönetim Bilgi Sistemi (LYBS), Denizcilik Ödemeleri Sistemi, Seyir İzin Belgesi Sistemi (SİB), Gemi Sicil Bilgi Sistemi, Gemi İnsanları Bilgi Sistemi (GİBS), ÖTV’siz Yakıt Bilgi Sistemi (ÖTVBS), Elektronik Sertifika Sistemi ve daha birçok uygulama ile denizcilik faaliyetlerinin elektronik ortamda sürdürüldüğünü söyledi.

“Türk Boğazlarından Geçiş Yapan Yıllık 80 Bini Aşkın Geminin Seyir Planı İşlemleri Gerçekleştiriliyor”

Bakan Uraloğlu, LTP ile entegre olarak çalışan LYBS ile; ülke limanlarına her yıl gelen yaklaşık 70 bin geminin limana yanaşma ve limandan ayrılış işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, “Türk Boğazlarından geçiş yapan yıllık 80 bini aşkın geminin Seyir Planı (SP-1) işlemleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, limanlarımızda verilen kılavuzluk ve römorkör hizmetlerine yönelik yönetim ve kamu paylarının takibi gerçekleştirilmektedir.” ifadelerini kullandı.

“ÖTVBS Kapsamında 72 Bin 482 Teslimat Verisi ile 12 Bin 346 Vize ve Düzeltme İşlemi Elektronik Ortamda Yürütüldü”

Gemiler ve gemi insanları işlemleri dahil denizcilik ile ilgili ilgili tüm döner sermaye ve harç ödemelerinin Denizcilik Ödemeleri Sistemi ile yapılabildiğini söyleyen Uraloğlu, “2024 yılında toplam 550 bin harç ve döner sermaye işlemi e-ödeme sistemi kullanılarak gerçekleştirildi. Öte yandan ÖTVBS kapsamında aynı yıl içerisinde 5 bin 895 defter düzenlenirken 72 bin 482 teslimat verisi ile 12 bin 346 vize ve düzeltme işlemi elektronik ortamda yürütüldü.” diye konuştu.

Sınavlar, Sertifikalar, Ruhsatlar Artık Dijitalde

GİBS ile önemli bir dijital dönüşüm sürecini tamamladıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Sistem sayesinde gemi insanlarımız liman başkanlıklarının kapısından dahi geçmeden dünyanın her yerinden online başvuru işlemlerini e-Devlet girişiyle tamamen güvenli bir şekilde yapabilmektedir. Sunmaları gereken belgelerin büyük çoğunluğunu ise sisteme yüklemelerine bile gerek kalmadan ilgili kamu kurumlarından GİBS ile alınmaktadır.” dedi.

Sistem ile 20 farklı kamu kuruluşundan veri doğrulaması yapıldığını belirten Bakan Uraloğlu, 2024 yılı boyunca GİBS üzerinden yapılan 416 bin sınav, yeterlik ve uzmanlık belgesi başvurusunun 282 bininin onaylandığını, 51 bin gemiadamı cüzdanının teslim edildiğini kaydetti. Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Gemi insanları sınavları 15 çevrimiçi sınav merkezinde gerçekleştiriliyor. 2024 yılı içerisinde, 15 sınav merkezimizde 5 bin 600 farklı sınav oturumunda 80 bin kontenjan kapasiteyle toplam 60 bin bireysel sınav gerçekleştirdik. Bu sınavlara katılan 8 bin gemi insanımızın 6 bin 600 tanesi bu sınavlarını tamamlayarak başarılı oldu.”

Amatör Denizci Belgesi ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Eğitim ve Sınav Başvuru Sistemi hakkında da bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Amatör denizci eğitim seferberliğinde 1 milyon amatör denizci hedefimize ulaştık. Projenin tamamlanmasının ardından bir ilki gerçekleştirerek Türkiye Yelken Federasyonu ile yaptığımız iş birliği protokolü ile Amatör Denizci Belgesi alma şartında yer alan 10 saatlik teorik eğitimlere 4 saatlik motorlu ve yelkenli tekneler üzerinde uygulama eğitimlerini ekledik. Yeni sistemimizi kullanıma açtığımız günden bugüne kadar 45 bin 506 kişiyi daha denizlerle buluşturduk.” açıklamasında bulundu.

Elektronik Sertifika Sistemi ile 2024 Yılında 944 Belge Düzenlendi

Türk bayraklı gemilerin uluslararası sözleşmeler kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen sertifikalar ile önsörvey, program dışı sörvey ve liman devleti kontrolü kayıtları Elektronik Sertifika Sistemi ile gerçekleştirildiğini belirten Bakan Uraloğlu, “2024 yılı içerisinde sistem üzerinden 944 belge düzenlenirken uluslararası sefer yapan Türk bayraklı bin 249 gemiye ön sörvey ve program dışı sörvey yapıldı. Bunlara ilave olarak kabotaj seferi yapan 451 Türk bayraklı gemimizi de denetledik.” dedi.
Türkiye’ye gelen deniz turizm araçlarının geliş, ayrılış ve kışlama ile ilgili başvuru ve belgelendirme işlemlerinin Seyir İzin Belgesi Sistemi ile elektronik ortamda gerçekleştirildiğini de belirten Uraloğlu, 2024 yılında sistem üzerinden 23 bin belge ve bu belgelere bağlı 61 bin sayfanın onaylandığını söyledi.

“140 Bin İşlem Sicil ve Bağlama Kütüğü Sistemi Üzerinden Gerçekleştirildi”

Bakan Uraloğlu, Milli Gemi Sicili, Türk Uluslararası Gemi Sicili ve Bağlama Kütüğüne kayıtlı gemi ve su araçları ile alakalı tescil, terkin, satış gibi işlemlere yönelik başvuruların vatandaşlarca liman başkanlıklarına gitmelerine gerek kalmadan elektronik ortamda gerçekleştirilebildiklerini ifade etti. Uraloğlu, “Belge kontrolleri yapıldıktan sonra vatandaşlar randevu ile Liman Başkanlıklarımızda işlemlerini gerçekleştirmekteler. 2024 yılı içinde 97 bin 500 vatandaş randevusu ile 140 bin işlem sicil ve bağlama kütüğü sistemi üzerinden gerçekleştirildi.” şeklinde konuştu.

Dijital Başvuru, Değerlendirme ve Denetim Süreçlerinin Yaygınlaştı

Gemi Acenteleri Bilgi Sistemi, Düzenli Sefer Bilgi Sistemi, Tehlikeli Yük Uygunluk Belgeleri, Dolu Konteyner Brüt Ağırlık Tespiti Yetki Sistemi, Deniz Gözetim İşletme Yetki Belgesi ve IMDG Kod Eğitici Belgesi gibi sistemlerle de dijital başvuru, değerlendirme ve denetim süreçlerinin yaygınlaştığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “2024 yılında bu sistemler üzerinden binlerce başvuru değerlendirildi ve işlemler tamamen dijital ortamda yürütüldü.” açıklamasında bulundu. 
Bakan Uraloğlu, dijital çağda denizcilikte olmazsa olmaz işlemlerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması ilkesi doğrultusunda, deniz ticaretinde ciddi avantaj sağlayan dijital hizmetleri, sektör ile istişare ederek artırmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Haber Kaynak : PHA

Memur maaşlarından sonra gözler asgari ücrette: Tahminler masaya yatırıldı

Vali Osman Varol’dan AFAD İl Müdürlüğü’ne ziyaret

Balıkesir beşik gibi sallanıyor!

İstanbul ve Konya’da uyuşturucu operasyonu: 7 gözaltı - Videolu Haber

Memur zammına ilişkin karar Resmi Gazete'de

Vali Osman Varol, Beşpınar Mesire alanında vatandaşlarla bir araya geldi

Besni'de vefat edenler 26.08.2025

Milletvekili Hüseyin Özhan: “Adıyaman’a su veriliyor, sorun dağıtımda”

Memur ve Emekli Maaşları Kesinleşti: İşte Yeni Zam Oranları ve Maaşlar

Bakanlık duyurdu: 24 ilde hayvan pazarları yeniden aktif hale getirildi

Adıyaman’da bu hafta da sıcak hava etkili olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malazgirt’te konuştu

MHP İl Başkanı Ali Önat’tan Büyük Taarruz’un 103. yılı mesajı

Başkan Faruk Bülent Kablan, Malazgirt Zaferi kutlamaları için Ahlat'ta

Olay yerine giden polis aracı kaza yaptı: 4’ü polis 5 yaralı

Örenli ve İndere Kalıcı Deprem Konutlarındaki okullar eğitim ve öğretime hazır

Başkan Alkan’ın tasarruf politikası meyvelerini veriyor

MEHMET ERDEMOĞLU MİMARLIK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE YERLEŞEN ÖĞRENCİ SAYISI BELLİ OLDU

Çelikhan’da deprem oldu

Benzine zam geliyor: Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak

665 Bin 54 Aday Üniversiteli Oldu: 53 Bin Kontenjan Boş Kaldı

24 günde 129 kişiye uyuşturucudan işlem yapıldı

Adıyaman’da erkek nüfusu kadın nüfusundan 8 bin daha fazla

BESNİ BELEDİYESİ’NDEN “KİŞİYE ÖZEL İMAR PLANI YAPILIYOR” İDDİALARINA CEVAP

Uyuşturucu denetimlerinde 1 kişi gözaltına alındı

Trafik sigortasında yeni dönem başlıyor

2025 YKS tercih sonuçları açıklandı

ERDEMOĞLU YENi BiR ŞiRKET KURUYOR

HAYATINI KAYBEDEN ADIYAMANLI UZMAN ÇAVUŞ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Adıyaman’da vali yardımcıları değerlendirme toplantısı yapıldı

Yükleniyor

Adıyamanlı sporcu Ayşe İkra Erdoğan dünya şampiyonasına hazırlanıyor

BESNİLİ SPORCUDAN GURURLANDIRAN BAŞARI

Gençlik ve Spor İl Müdürü Hüseyin Elüstü, Yaz Spor Okulu öğrencileriyle buluştu

Adıyamanlı sporcudan Bocce'de Türkiye derecesi

ADIYAMANLI SPORCULARDAN ATICILIKTA TÜRKİYE DERECELERİ

Adıyamanlı güreşçilerden Türkiye şampiyonluğuna büyük başarı

Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Feyenoord oldu: Van Persie Kadıköy'e geliyor

2025-2026 Süper Lig fikstürü çekildi: Derbi haftaları ve ilk maçlar belli oldu

ADIYAMANLI GÜREŞÇİLERDEN TÜRKİYE ŞAMPİYONASINDA BÜYÜK BAŞARI

ADIYAMANLI SPORCU TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDAN ÇİFTE ALTINLA DÖNDÜ

Olay yerine giden polis aracı kaza yaptı: 4’ü polis 5 yaralı

24 günde 129 kişiye uyuşturucudan işlem yapıldı

Uyuşturucu denetimlerinde 1 kişi gözaltına alındı

Besni’de iş yerinde korkutan yangın!

Adıyaman’da 2 milyon 750 bin TL’lik uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama - Videolu Haber

4. KATTAN DÜŞEN ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

KOZLUCA VİRAJINDA OTOMOBİLLER ÇARPIŞTI: 2 YARALI

Besni’de otomobil çukura düştü: 5 yaralı

Uyuşturucudan 15 yıl hapis cezası bulunan kadın Adıyaman'da yakalandı

Adıyaman’da polis ekiplerinden asayiş uygulaması

Alkayış: Adıyaman deprem sonrası altyapı ve yol çalışmalarında en hızlı ilerleyen şehir oldu

Adıyaman Milletvekili Resul Kurt ‘En beğenilen 10 iktidar milletvekili’ arasında

MHP Adıyaman heyeti Ankara’da: Devlet Bahçeli ve bakanlık düzeyinde temaslar

ERTAŞ CHP İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAYLIĞINI AÇIKLADI

AK Parti’nin 24. kuruluş yıl dönümü kutlandı: Erdoğan'ın rozet taktığı isimler

AK Parti’nin 24. yılı: Resul Kurt’tan birlik ve hizmet mesajı

AK Parti’nin 24. yılı: İshak Şan’dan ‘milletimize olan minnetle kutluyoruz’ mesajı

Milletvekili Alkayış: ‘AK Parti, milletin partisidir’

Ümit Özdağ'dan TBMM'deki süreç komisyonuna 13 soru

DEM Parti'den Meclis Komisyonunda ‘Umut Hakkı’ talebi: Öcalan, Demirtaş ve Yüksekdağ vurgusu

Vali Osman Varol’dan AFAD İl Müdürlüğü’ne ziyaret

Balıkesir beşik gibi sallanıyor!

Vali Osman Varol, Beşpınar Mesire alanında vatandaşlarla bir araya geldi

Milletvekili Hüseyin Özhan: “Adıyaman’a su veriliyor, sorun dağıtımda”

Bakanlık duyurdu: 24 ilde hayvan pazarları yeniden aktif hale getirildi

Adıyaman’da bu hafta da sıcak hava etkili olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malazgirt’te konuştu

MHP İl Başkanı Ali Önat’tan Büyük Taarruz’un 103. yılı mesajı

Başkan Faruk Bülent Kablan, Malazgirt Zaferi kutlamaları için Ahlat'ta

Örenli ve İndere Kalıcı Deprem Konutlarındaki okullar eğitim ve öğretime hazır

Besni'de vefat edenler 26.08.2025

Besni'de vefat edenler 24.08.2025

Besni'de vefat edenler 14.08.2025

Besni'de vefat edenler 10.08.2025

Besni'de vefat edenler 06.08.2025

Besni'de vefat edenler 03.08.2025

Besni'de vefat edenler 31.07.2025

Besni'de vefat edenler 27.07.2025

Besni'de vefat edenler 24.07.2025

Besni'de vefat edenler 17.07.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 3 3 0 0 10 9
2.Trabzonspor 3 3 0 0 3 9
3.Göztepe 3 2 0 1 5 7
4.Konyaspor 2 2 0 0 6 6
5.Samsunspor 2 2 0 0 2 6
6.Antalyaspor 3 2 1 0 1 6
7.Fenerbahçe 2 1 0 1 2 4
8.Beşiktaş 1 1 0 0 1 3
9.Eyüpspor 3 1 2 0 -3 3
10.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -5 3
11.İstanbul Başakşehir 1 0 0 1 0 1
12.Alanyaspor 2 0 1 1 -1 1
13.Rizespor 2 0 1 1 -3 1
14.Kayserispor 2 0 1 1 -4 1
15.Kasımpaşa 2 0 2 0 -2 0
16.Gençlerbirliği 3 0 3 0 -3 0
17.Kocaelispor 3 0 3 0 -4 0
18.Fatih Karagümrük 2 0 2 0 -5 0