Konuk Yazar

Tarih: 09.03.2013 03:48

Hedef Belirlemenin Önemi

Facebook Twitter Linked-in

Hayatta başarılı olmak için sahip olmanız gereken ilk şey nedir? Çalışkan olmak mı, bilgili olmak mı? Hayır, doğru cevap ‘Bir amaca sahip olmaktır”. Aradığını bilmeyen bulduğunu da anlayamaz denir. Gerçektende bu hayatta ne aradığınızı bilmezseniz bulduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Hedefinizi on ikiden vurabilmek için önce bir hedefinizin olması gerekir. Bir Ãœüniversitenin mezunları arasında yapılan bir araştırmada; mezunlarla yapılan görüşmede ,onlardan açık ve belirli amaçlara sahiplerse ,bunlara nasıl ulaşacaklarına ilişkin planlarını yazmaları istenmiştir. Mezunların sadece-  ‰3′ünün böyle yazılı amaçlara sahip olduğu görülmüştür. Yirmi yıl sonra 1973′te araştırmacılar 1953′te görüşme yaptıkları kişilere tekrar gitmişler, diğer konular bir tarafa daha önce yazılı amaçlara sahip olan ‰3′lük kesimini finansal açıdan; geri kalan ‰97′nin toplamından daha iyi durumda olduklarını görmüşlerdir. Bu sadece kişilerin finansal gelişmelerini göstermektedir. Araştırmacılar ölçümü zor olan; mutluluk, neşeli olma gibi sübjektif durumlarda da ‰3′lük’ kesimin çok daha iyi olduklarını belirlemişlerdir. Bu durum, amaç belirlemenin gücünü göstermektedir.

NE İSTEDİĞİNİZE KARAR VERİN

Zaman zaman karar vermekte zorlanıyoruz. Özellikle önemli konularda birçok faktörü inceleyip doğru bir karara ulaşmak kolay olmuyor. Kararımızın yanlış olma ihtimali birçok endişe ile birleşip aklımızı büsbütün karıştırabiliyor. Aşırı endişe, aklımızı tam kapasite ile kullanmamızı engellerken, düzeyi az olan endişe bir sancı gibi bizi uyarır. Endişelerin tümü yok oluncaya dek kararlarımızı tekrar tekrar gözden geçirmeliyiz.

Kararlarımızın tümü ihtiyaçlarımızı karşılamaya yöneliktir. İhtiyaçlarımızdan gerçek olanları yapay olanlardan ayırmak ve gerçek ihtiyaçlarımızın öncelik sırasına dikkat etmeliyiz. Farkında olmadan başkalarının isteklerini içselleştirip kendi isteğimiz zannedebiliriz. Bu arada sürekli düşmanımız şeytan da birçok şey fısıldar bize. Bu fısıltıları kendi düşüncelerimiz zannedebiliriz. Bu nedenle kararlarımızı verirken bu konuda virüs tarama programımızı kullanmamız gereklidir! Gerçekte bize ait olmayan isteklere göre karar veriyorsak, ne istediğimizin farkında olmadan yaşıyorsak rüzgârın önündeki yapraktan pek farkımız kalmaz.

Herhangi bir engelle karşılaştığımızda ya da isteğimiz gerçekleşmediğinde muhtemel bir hayal kırıklığını atlatabilecek miyiz ve başarı için gerekli bedeli ödemeye hazır mıyız?

            HEDEF BELİRLEME STRATEJİLERİ

1)     OLUMLU OLMALI

2)      FAYDALI OLMALI

3)     SOMUT VE ÖLÇÜLEBİLİR OLMALI

4)     MANTIKLI ve ULAŞILABİLİR OLMALI

5)     DETAYLANDIRILABİLİR OLMALI

6)     KONTROLÜNÜZDE OLMALI

 

Zaydın ÖNDER

Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —