Tarih: 07.10.2016 16:48

Toplum Sağlığı Merkezinden Sağlıklı Yaşam Etkinliği

Facebook Twitter Linked-in

Besni Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Ferhat Önder ve Ebe Serpinur Kılıç tarafından sağlıklı yaşam aracı ile vatandaşlara genel sağlık konularında eğitim verildi.

Başvuran insanlara kalp krizi, Alzheimer, meme kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri, diyabet, 0-6 yaş grubu çocuklarda beslenme ile ilgili bilgiler verildi ve eğitim broşürleri dağıtıldı.

 Kurulan stantla Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Dr. Ferhat Önder son yıllarda daha sık rastlamaya başladığımız kalp krizinim belirtileri ve bu durumda neler yapılması gerektiğini anlattı.

Özellikle 45 yaş üstü kişilerin göğüste ağrı / sıkışma, sol kola ve çeneye doğru vuran ağrı ile birlikte bulantı kusma tarzı belirtileri hissettiklerinde en kısa zamanda 112yi arayarak bir sağlık kurumuna başvurmalarının hayati olduğunu anlatan Dr. Ferhat Önder, son yıllarda kotu beslenme alışkanlığı, hareketsizlik ve sigara gibi faktörler nedeniyle sıkça görülmeye başlanan diyabet ve kalp krizinden korunma yolları ve öneminden bahsederek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

 Ebe Serpinur Kılıç ise 0-6 Yaş Döneminde Beslenmenin Önemi,1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı ile alakalı, Kanserin Erken Tanısı ile önlenebilir bir hastalık olduğundan bahsetti.

Beslenme ile ilgili ilk 6 ayda sadece anne sütü alınmasının önemi, bebeklerin 15.günü itibari ile D vitamini-4. Ay itibari ile Demir Damlasının başlanması gerektiğini ve bunların Aile Hekimlerinden ücretsiz alınması gerektiğini ifade eden Serpinur Kılıç; “Beyin gelişiminin %90’ı 0-6 yaş döneminde tamamlanır, bu yüzden çocukların yetersiz ve dengesiz beslenmesinde sağlık bozulur, okul başarısı azalır, çocuk dikkatini toplayamaz, yorgun, halsiz ve isteksiz olur. Kanser ile ilgili her yaş grubundaki kadının her ay düzenli olarak KKMM(kendi kendine meme muayenesi) yapılması gerektiği, yılda bir defa doktor/hemşire/ebenize meme muayenesi yapılması gerektiği, meme kanserinde erken tanı için 40-69 yaş arası 2 yılda 1 kez mamografi çektirmesi gerektiği, serviks (rahim ağzı) kanserinde erken tanı için 30-65 yaş arası bayanların 5 yılda 1 kez HPV testi yaptırılmasının önemi ve Kolorekral kanserlerde erken tanı için 50-69 yaş arası erkek ve kadın herkesin gaitada gizli kan tahlili yaptırılmasının önemi anlattık” dedi.

Tüm bu test ve tahlillerin KETEM(Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) birimlerinde ÜCRETSİZ olarak yapıldığı söylendiğini belirten Kılınç; “Ayrıca Sağlıklı Yaşam Aracı televizyonundan Obezitenin, Hijyenin ve Beslenmenin önemi hakkında kısa videolar izletilmiştir” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —