Tarih: 19.12.2013 22:51

Saklı Hazinenin Yol Haritası Belirleniyor

Facebook Twitter Linked-in

Adıyaman’ın saklı hazinesi Mermer’in yol haritası belirleniyor. İpekyolu Kalkınma Ajansı, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen“Adıyaman Mermer Endüstrisi Rekabetçilik Analizi ve Stratejik Yol Haritası” adı altında Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının ev sahipliğinde bir toplantı gerçekleştirildi.

 

Toplantıya Vali Mahmut Demirtaş, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, AK Parti İl Başkanı Halil İbrahim Fırat, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, bazı kurum amirleri Adıyaman’daki Mermer sektörü temsilcileri katıldı.

 

Toplantının Açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Mustafa Uslu, 2009 yılında ATSO başkanlığına seçildiği günden bugüne her platformda Mermer’i konuştuğunu dile getirerek, Adıyaman mermerini istenilen şekilde gün yüzüne çıkarırsak en iyimser rakamla 560 Milyar doların sahibi olacağız. Buda Adıyaman’ın eko9nomisi için büyük bir anlam ifade etmektedir. Ülkemiz güneş enerjisi bakımından en rantabl olan ülkelerden biridir. Ülkemizde de Adıyaman güneşli gün sayısı bakımından en iyi illerin arasında bulunmaktadır. Bir taraftan yer altında bir taraftan da yer üstündeki bu doğal varlıklarımızı katma değere çevirdiğimiz zaman Adıyaman’ın çok da gariban olmadığını görüyoruz. Adıyaman sahip olduğu bu zenginlikleri gün yüzüne mutlaka çıkarmalıdır.

 

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M Talha Gönüllü ise konuşmasında, Adıyaman’ın sahip olduğu mermer potansiyelinin gün yüzüne çıkartılması için Adıyaman Üniversitesi olarak bilimsel alt yapımızla ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazır oldukların ifade etti.

 

Adıyaman’da çok ciddi mermer rezervleri olmasına rağmen bugüne kadar bundan haberdar olunmadığını belirten Vali Mahmut Demirtaş, “Aama nerde işe başlanırsa kar ordadır. Adıyaman’da yaklaşık 2 milyar ton mermer gibi çok ciddi bir potansiyelden bahsedilmektedir. Bu çok ciddi bir rakamdır. Bir varil petrolün fiyatı 91 dolardır. 1 varil petrol 83 KG’dır. 183 Kg işlenmiş Adıyaman Mermerinin fiyatı 86 Dolardır. Yanı başımızda petrol kadar değerli bir maden yere gömülü bir şekilde bizleri bekliyor. Bunun gün yüzüne çıkarılması ile birlikte Adıyaman’ın ekonomik anlamda çehresi değişmiş olacaktır. Adıyaman’ın sahip olduğun zengin mermer rezervlerinin gün yüzüne çıkarılması ve yol haritasının belirlenmesi amacıyla bugün yapılan toplantıyı çok önemsiyorum”dedi.

 

ADIYAMAN’A MERMER ORGANİZE SANAYİ

 

Zengin maden rezervlerine sahip Adıyaman’da elde edilen mermerin büyük bir kısmının il genelinde yeterli sanayi tesisi olmadığı için işlenmeden pazarlandığını kaydeden Vali Mahmut Demirtaş, bu sorununun çözümü amacıyla Adıyaman’da bir Mermer Organize Sanayi Bölgesinin kurulması için çalışma başlattık. Şu anda arazi arıyoruz.  Hazine’ye ait beş veya altı yerde arazi bulduk. Hangisi bizim Adıyaman’daki mermercilerin önünü açarsa biz orada Mermer Organize Sanayiyi oluşturacağız. Konu ile ilgili çalışmalarımız seri bir şekilde devam ediyor. Bu projenin ve toplantının sanayicilerimize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum”dedi.

 

Konuşmaların ardından Adıyaman Mermer Endüstrisi Potansiyelinin Harekete Geçirilmesi Projesi Uzmanı Haktan Sevsay, “Adıyaman Mermerinin yol haritası ile ilgili bir sunum yaparak, Adıyaman’daki mermer rezervi mermer endüstrisinin gelişimi için çok yüksek bir potansiyele sahiptir. Adıyaman Türkiye’nin sahip olduğu mermer rezervlerinin ‰15 ne sahiptir. Buda 2 milyar ton mermer anlamına gelmektedir. 2011 yılı sonu itibariyle toplam mermer üretimi 300 bin tondur. Üretilen mermerin ‰95’inden fazlası başta Çin olmak üzere Hindistan ve Taylan gibi çeşitli ülkelere ihraç edilmektedir”dedi.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —