-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
ÇKS Kaydı İçin Son Gün 28 Haziran
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularının, yönetmelik çerçevesinde 30 Haziran tarihinde sona erdiğini ancak, bu tarihin hafta sonuna denk gelm
Bayraktar açıklamasında, “Çiftçilerimizin son haftada yaşanabilecek yoğunluğu göz önünde bulundurarak ÇKS başvurularını bir an önce yaptırmalarında fayda var.” dedi.
Şemsi Bayraktar, şunları kaydetti; “Ülkemizde ÇKS’ye kayıt yapılabilecek 23 milyon 200 bin hektar tarım alanı bulunmasına rağmen, 2018 yılında ÇKS kaydı yapılan alanın 15 milyon 162 bin hektarla sınırlı kaldı. 2018 yılında 8 milyon 38 bin hektar arazi, tarım yapılabildiği halde ÇKS dışında kalmıştır.
Bu rakam 1 milyon 837 bin hektar olan Hollanda tarım alanının yaklaşık 4,5 katı büyüklüğündedir. Tarım alanlarının ÇKS kayıtlarının yapılması, çiftçilerimizin tarımsal faaliyetlerini sürdürmesine katkı sağlayan desteklerden yararlanabilmeleri için elzemdir. Tarım yapıldığı halde çeşitli gerekçelerle ÇKS kaydına engel teşkil eden sorunların çözümlenmesi de oldukça önemlidir."
ÇKS Yaptırmayan Üretici
Desteklerden Yararlanamıyor
Bayraktar, ÇKS başvurusu yaptırmayan üreticilerin yıl içinde verilen mazot, kimyevi gübre, sertifikalı tohum, yem bitkileri ve prim uygulamaları başta olmak üzere verilen desteklerden yararlanamadığını hatırlattı.
ÇKS başvurusu bulunmayan üreticilerin düşük faizli kredi kullanamadığını, TMO gibi kurumlara ürün veremediğini, tarım sigortasına başvuramadığını belirten Bayraktar, “Çiftçilerimizin yaşanması muhtemel herhangi bir doğal afet sonucu meydana gelen zararları doğrultusunda vergi, kredi, sigorta primi gibi borçlarının ertelenmesi veya afet sonrası yapılacak her türlü tarımsal desteklerden yararlanabilmesi için ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Son Gün 28 Haziran
ÇKS başvuruları için son günün 28 Haziran olduğunu hatırlatan Bayraktar, üreticilere, olası sıkıntıları göz önünde bulundurmalarını ve kayıt için son günü beklememelerini önerdi.
ÇKS kaydını yaptırmayanların 2019 yılı desteklerinden faydalanamayacağını bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi; “Çiftçilerimiz, 28 Haziran tarihinden sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri dışında yeni bir arazi kaydı yapamayacak. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazilerinin üretim bilgilerinin güncellenmesi işlemini, 15 Temmuz-15 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapabilecek. Mücbir sebeplerden kaynaklanan üretim bilgisi değişiklikleri üretim yılı içinde yapılabilecek” dedi.
Bayraktar, ÇKS başvurularının, Ziraat Odalarından alınan çiftçi belgeleri ve diğer istenen belgeler ile il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılabileceğini sözlerine ekledi.
Anahtar Parti Besni İlçe Başkanı Dayan’dan bayram açıklaması: ‘Ekonomik sıkıntılar derinleşiyor’
Anahtar Parti Adıyaman İl Başkanlığı’nda Bayramlaşma Programı düzenledi - Videolu Haber
Yarın okul var mı, okullar ne zaman açılıyor? 23 Mart 2026 Pazartesi okul başlıyor mu?
Şanlıurfa’da etkili olan yoğun yağış hayatı olumsuz etkiledi - Videolu Haber
Anahtar Parti Adıyaman İl Başkanı Alsan'dan Katar'daki helikopter kazasına ilişkin taziye mesajı
Yeniden Refah Partisi Adıyaman İl Başkanı Demir: Bayramlaşma töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi
Milletvekili Özhan’dan Nevruz’da dayanışma vurgusu
KPSS 2026 başvuruları ne zaman başlıyor? Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim KPSS başvuru ve sınav tarihleri açıklandı!
Bakan Uraloğlu: ‘Hürmüz’e alternatif güzergah projeleri hız kazandı’
Kahta Belediyesi’nde bayramlaşma programı gerçekleştirildi
TBMM bayram sonrası mesaiye başlıyor! Depremzedelere yüzde 74 konut indirimi görüşülecek
Trump’tan İran’a 48 saatlik süre, Tahran’dan karşı hamle
TBMM bayram sonrası yoğun gündemle toplanıyor
22 Mart Pazar 2026 Gram, tam, Cumhuriyet, çeyrek altın ne kadar?
Adıyaman’da akaryakıt fiyatları yüksek seyrediyor: Motorine zam gündemde
23-24 Mart Adıyaman hava durumu yağışlar devam edecek mi?
Başkan Tutdere’den depremzede aileye bayram ziyareti
Kahta’da anne ve bakıma muhtaç kızı zor şartlarda yaşıyor - Videolu Haber
Başkan Tutdere, bayramlaşma programında vatandaşlarla bir araya geldi - Videolu Haber
Basın emekçilerinden bayram mesajı: ‘Mesleki dayanışma ve özgürlük önceliğimiz’
Ahmet Tevfik Dayan’dan 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü mesajı
BBP Adıyaman İl Başkanlığı’ndan bayram mesajı
Milletvekili Resul Kurt’tan Bayram Mesajı: “Bu Bayram Buruk Ama Umut Var”
KESK Adıyaman Şubesi'nden bayram açıklaması: ‘Hakların ve özgürlüklerin egemen olduğu bir gelecek mümkün’
SER-AR anketi sonuçlarını açıkladı: Her iki senaryoda da Cumhurbaşkanı Erdoğan ikinci sırada
Besni Kaymakamı Şehit ailelerine bayram ziyareti gerçekleştirdi
Protokol üyelerinden Kahta İtfaiye Müdürlüğü’ne bayram ziyareti
Kahta Kaymakamı’ndan Kahta İtfaiye Müdürlüğü’ne Bayram Ziyareti
CHP’den siyasi partilere geleneksel bayram ziyareti
Adıyaman’da Halk Ekmek’ten bayramda geleneksel peksimet ikramı - Videolu Haber
Yükleniyor



