Tarih: 11.02.2017 10:15

Çıraklık Eğitiminde Yeni Dönem

Facebook Twitter Linked-in

Devrim niteliğindeki kanun düzenlemesi ile birlikte Ortaokulu bitiren öğrenciler, TEOG sonuçlarına göre Mesleki Eğitim Merkezlerine girebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde Yaygın Eğitim kapsamında olan Mesleki Eğitim (çıraklık eğitimi), mesleki eğitim merkezleri adıyla Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlandı ve Örgün Eğitim kapsamında zorunlu eğitim kapsamına alınmış oldu.

Öğrenciler Hem Meslek Öğrenecek, Hem Para Kazanacak

Kanunla birlikte öğrencilerin bir yandan meslek öğrenip bir yandan ise para kazanacaklarını belirten Besni Osman İsot Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nevzat Avşar; “6764 Sayılı Kanunla; 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler, Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Liseleri, İmam Hatip, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Açık Lise gibi tercihlerinin yanında, mezuniyetlerinin ardından ustalık ve iş yeri açma belgesi alabilecekleri mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecekler.

 Öğrencilerimiz, mesleki eğitim merkezlerinde hangi alanda yetişmek istiyorsa o alandaki işveren ile sözleşme imzalayacak. Sözleşme doğrultusunda, haftanın belirli günlerinde mesleki eğitim merkezinde akademik dersler ile iş güvenliği dersleri alacak. Haftanın geri kalan günlerinde ise sözleşme yapılan sektörde iş başında eğitim alacak. İş başı eğitimleri, ustanın nezaretinde koordinatör öğretmenin denetiminde olacak. Bu alanı seçecek olan öğrenciler hem iş başında meslek öğrenecek, hem eğitimine devam edebilecek hem de çalışıp para kazanabilecek” dedi.

Ücretin 3/2’sini Devlet Karşılayacak

Öğrencilerin sigorta kapsamına alınacağını ifade eden Avşar, öğrencilere verilecek ücretlerin ise üçte ikisini devletin karşılayacağını söyledi.

Okul Müdürü Avşar; “Bu öğrenciler, Genel Sigorta kapsamına alınacak olup, öğrencilere asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret verilecek, bu ücretin 3’te 2’si devlet tarafından, 3’te 1’i de iş yeri sahibi tarafından karşılanacak.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde okuyan öğrencilere 4 yılın sonunda Ustalık Belgesi verilecek, lise diploması almak isteyen öğrenciler, bakanlıkça belirlenecek olan fark derslerini vererek lise diploması alabilecek ve üniversite sınavlarına girebilecek. İş yeri açmak isteyen mezunlar için de MEB ile KOSGEB arasında imzalanan protokol gereği, 50 bin lira hibe ve 3 yıl geri ödemesiz, 100 bin liralık faizsiz kredi imkânı sunulacak” ifadelerini kullandı.

Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme

Yeni kayıt ve kayıt yenileme ile ilgili de bilgi veren Avşar; “Mesleki eğitim merkezlerine yeni öğrenci kaydı ve daha önce mesleki eğitim merkezinde çıraklık eğitimini yarıda bırakanların kayıt yenileme işlemleri Okulumuz bünyesinde devam etmektedir” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —