Tarih: 05.01.2017 09:23

Adıyaman'da Doktor'un Mucizevi Buluşu

Facebook Twitter Linked-in

Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Akocak, ABD'de 2009-2014 yılları arasında doktora çalışmaları sırasında çalışma gurupları ile yürüttüğü çalışmalarda kanser hücrelerini büyük oranda yok eden etkin maddelerini buldu.

Kanser hücrelerini büyük oranda yok eden etkin maddeler ve laboratuar çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Akocak, 'Kanser hakkında üzerinde yapmış olduğumuz çalışmalar hakkında kanser üzerinde doktora çalışmaları süresince ben Amerika'da doktora çalışmaları süresince birçok bileşik sentezi yaptık.

ABD'de yapmış olduğum doktora çalışmalarımda 100'ün üzerinde bileşik türevi sentez ettim. Bu bileşik türevlerinin dizaynı kanser çalışmalarına yol göstermesi hedefiyle yapıldı. Elde edilen bu bileşiklerin çeşitli kanser hücreleri üzerinde kolon ve göğüs kanseri ağırlıklı denemeleri yaptık, etkin sonuçlar elde ettik. Bu çalışmalar benim doktora 4,5 yıllık sürede çalışmaları biz sentez kısmı ve hücre kültürü denemelerini yaptık. Bu bileşiklerin hale hazırda fareler üzerinde kanser modülleri üzerinde denemeleri yapılıyor ve çok güzel sonuçlar elde ediliyor. Sonuçlar tarafımıza geliyor halen bu testler Amerika'da devam etmektedir' dedi.

İlaç Olma Potansiyeli Olan

Yeni Bileşik Türevleri Elde Edildi

Kanser tedavisi en zor hastalık olduğunu da belirten Dr. Akocak, şöyle devam etti; “Kanserin şu aşamada tedavisi en zor hastalık olduğunu hepimiz biliyoruz. İlaç olma potansiyeli olan yeni bileşik türevleri elde edildi. Bizde bu noktada milli ilaç doğrultusunda bir şeyler üretebilmek doğrultusunda kanserle alakalı ilaç geliştirme üzerine çalışmalarımız devam ediyoruz ama birçok çalışmamızda da söylediğim gibi bu ilacın eczanelere çıkması 15-20 senesini alıyor. Her şey yolunda gittiği takdirde uzun süreli bir çalışma ama güzel bir başlangıç oldu bizim için, iyi sonuçlar elde ediyoruz. Ümidimiz yakın zamanda bunun ilaç olarak piyasaya çıkması, bu çalışmaları 2 TÜBİTAK ve 2 BAP projesi ile yürütmekteyiz.

Ayrıca bu projelerde lisans öğrencilerimize de görevler vererek onları geleceğe hazırlamaktayız. Elde ettiğimiz bileşik türevleri dünya çapında alanının en önemli bilim insanlarından birisi olan Prof. Dr. Claudiu T. Supuran tarafından İtalya'da test edilmektedir. Ayrıca ABD'deki danışman hocam Prof. Dr. Marc A. Ilies de çalışmalarımıza yardımcı olmaktadır. Adıyaman Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde göreve başlayarak çalışmalarımı sürdürdüm. ABD'de iken yapmış olduğumuz başarılı çalışmaların devamını yeni kurmuş olduğumuz araştırma laboratuarlarımızda devam ettirdik.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —