Tarih: 08.10.2019 09:40

Adıyaman Gastronomi Günleri Başladı

Facebook Twitter Linked-in

Adıyaman Valiliği, Belediye Başkanlığı, Adıyaman Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile İpekyolu Kalkınma Ajansının desteği ile bu yıl ilki gerçekleştirilen “Adıyaman Gastronomi Günleri” Demokrasi Parkında kurdele kesimiyle başladı.

Geçmişten günümüze birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, doğal, kültürel ve toplumsal zenginlikleri ile damak lezzetlerini birleştiren Adıyaman mutfağı Gastronomi Günleri ile Türkiye’ye ve dünyaya açılmayı hedefliyor. 

Kortej yürüyüşüyle başlayan festival programına Adıyaman Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, İl Emniyet İbrahim Ergüder, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, Kurum Amirleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Mimar Sinan Kültür Parkı önünde başlayıp Demokrasi Parkında son bulan kortej yürüyüşü sonrası protokol üyeleri tarafından kadim medeniyetler şehri Adıyaman’ın eşsiz mutfağından süzülüp gelen ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yemeklerin ve lezzetlerin yer aldığı fotoğraf sergisi gezilerek Gastronomi Günlerinin açılışı yapıldı.  

Açılış sonrası Vali Aykut Pekmez ve protokol üyeleri alandaki vatandaşlara yoğrulan çiğköfteyi ikram etti.

Adıyaman’ın tarihi süreç içerisinde bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaparak 40 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, “Böyle kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan bir şehrin kültürel ve Gastronomi anlamında bir değeri vardır. Bu festival vesilesiyle özellikle Adıyaman’ın etsiz çiğköftesini tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Gastronomi günlerinde sadece çiğköfteyi değil kendi yöremize has çok zengin lezzetlerimizi de tanıtmış olacağız. İnşallah daha güzel organizasyonlarda birlikte olacağız”dedi.

Bu yıl birincisi düzenlenen “Adıyaman Gastronomi Günlerinin” hayırlı olmasını dileyen Vali Aykut Pekmez ise “Kadim medeniyetler şehri huzur ve hoşgörü kenti Adıyaman’da Gastronomi günlerinin açılış kurdelesini kestik. Ayrıca açılış sonrası Gastronomi Günleri içerisinde yer alan fotoğraf sergisinde Adıyaman’ın lezzetlerinin ne kadar büyük bir zenginliğe sahip olduğunu hep birlikte gördük. Adıyaman sahip olduğu tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Nemrut Dağı başta olmak üzere Cendere, Perre Antik Kenti, tarihi ören yerleri, Türkiye’de iki önemli sahabeden bir olan Safvan Bin Muattal ve yöresel lezzetleri ile kadim bir şehrimiz. Çiğköfte başta olmak üzere tarım ürünlerinde önemli bir potansiyele sahibiz. Bir ay önce Badem Zirvesi yapmıştık. Türkiye’de badem ekiminde birinci, üretiminde de ikinci sıradayız. Adıyaman’ın sahip olduğu tüm bu güzellikleri görmek gerekiyor. Çiğköftenin tadını Adıyaman’ın havasıyla ve suyuyla beraber tatmak gerekiyor. Bundan dolayı herkesi Adıyaman’ın bu güzelliklerini yerinde görmeye davet ediyoruz. Bu güzelliklerin bilinmesi açısından hepimiz elimizden geleni yapacağız. Gastronomi Günlerinin Adıyaman’a hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.    

İki gün sürecek Gastronomi Günlerinin birinci günü akşamı Adıyaman Belediyesi Harfane Ekibi tarafından Adıyaman şarkılarından oluşan bir konser verilecek.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —