• BIST 100

    10082,80%1,69
  • DOLAR

    32,38% -0,16
  • EURO

    34,77% 0,11
  • GRAM ALTIN

    2435,84% -0,11
  • Ç. ALTIN

    3907,21% -1,74

Bakan Uraloğlu: Türkiye ile ırak arasında demiryolu ve karayolu hattı kurulacak

ANKARA (PHA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ile Irak arasında oluşturulacak Kalkınma Yolu Projesi kapsamında çalışmalarının büyük bir süratle devam ettiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında Bağdat

Gündem 13.04.2024 16:00:00 0
Bakan Uraloğlu: Türkiye ile ırak arasında demiryolu ve karayolu hattı kurulacak

Uraloğlu, ziyaret sırasında, Kalkınma Yolu projesinde iş birliğini pekiştirecek hususların da ele alınacağını kaydederek, "Ankara’da Bakanlığımız koordinasyonunda Dışişleri ve Ticaret Bakanlıklarımızın da temsilcilerinden oluşan heyetimiz ile Irak Başbakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı temsilcilerinden oluşan Irak heyeti teknik görüşmeler gerçekleştirildi. Irak ile düzenli olarak gerçekleştirmekte olduğumuz toplantılar, neticesinde Türkiye ve Irak arasında Bakanlar Konseyi'ne benzer bir mekanizma kurma kararı aldık" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu ile ilgili yaşanan gelişmeleri ve kat edilen mesafeleri değerlendirdi.
Bakan Uraloğlu yaklaşık olarak son 1 yıllık süreçte Kalkınma Yolu konusunda önemli adımlar atıldığını ifade ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayı içerisinde gerçekleştireceği Irak ziyaretinde bu proje ile ilgili olarak önemli kararların alınabileceğini söyledi.
Yakın süreçte yaşana  gelişmelerle ilgili bilgi veren Bakan Uraloğlu, 18 Ağustos 2023 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜRASAŞ A.Ş. ve TCDD Teknik A.Ş. yetkilileri ile Irak Cumhuriyeti Demiryolları heyeti arasında teknik toplantı yapıldığını vurgulayan Uraloğlu, “Toplantıda Irak tarafı, inşa edecekleri demiryolunun Avrupa standartlarında ve standart hat olacağını, yolcu hizmetleri için 300 km hızın planlandığını, karma işletmecilik yapılacağını ve demiryolunu işletmeye almak için 2028 yılını hedeflediklerini belirtti” dedi.
Bakan Uraloğlu, ardından Türkiye-Irak Kalkınma Yolu Projesine ilişkin görüşmeler gerçekleştirmek için Irak'a ziyaret ettiğini ifade ederek, “Irak Ulaştırma Bakanı Sayın Rezzak Muheybes es-Sadavi ile görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede, Türkiye'nin Bulgaristan, Macaristan ve Sırbistan Ulaştırma Bakanlarıyla kurduğu Bakanlar Konseyi'ne benzer bir mekanizmanın Türkiye ve Irak arasında kurulması için çalışmalara başlanması konusunda mutabık kaldık. Konseyde Türkiye ve Irak ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'ın da yer almasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Uraloğlu, bu görüşmenin ardından 1 Ekim 2023 tarihinde Genel Müdürler düzeyindeki Bakanlık heyeti ile Irak Cumhuriyeti Demiryolları yetkilileri bir araya gelerek Türkiye ve Irak arasında Kalkınma Yolu Projesine yönelik imzalanması öngörülen Mutabakat Zaptı metnine dair iki tarafın önerileri üzerinde görüşüldüğünü ve BAE ile Katar'ın da katılım sağlayacağı bir toplantı gerçekleştirilerek bir araya gelinmesinin faydalı olacağı üzerinde mutabık kalındığının altını çizdi. Bakan Uraloğlu ayrıca projenin müşavir firmasının yetkilileri ile de görüşme gerçekleştirildiğini kaydetti.
11 Ekim 2023 tarihinde de Türkiye, Irak, BAE ve Katar'ın demiryolu idarelerinin Genel Müdürler düzeyindeki temsilcileri Ankara'da bir araya gelindiğini anlatan Bakan Uraloğlu, “Gerçekleştirilen toplantıda, Kalkınma Yolu Projesine yönelik Bakanlar Konseyi mekanizmasının kurulmasına vesile olacak Dörtlü Bakanlar Anlaşması metnine temel teşkil edecek hususları müzakere ettik. Görüşmede bir taşlan metin hazırladık ve bu metni diğer 3 ülke ile paylaşılmak üzere Dışişleri Bakanlığımıza ilettik” diye konuştu.
Sınır Geçiş Noktası -Ovaköy-Fişhabur İçin Mutabakat
12 Ekim 2023 tarihinde ise Kalkınma Yolu Projesi kapsamında Türkiye-Irak doğrudan demiryolu ve karayolu bağlantı noktasının belirlenmesi amacıyla iki ülkenin TCDD ve KGM temsilcileri katılımıyla bir araya gelerek bir saha gezisi gerçekleştirildiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, 17-18 Ocak 2024 tarihinde de, Bakanlığımız heyeti, Irak Cumhuriyeti Demiryolları temsilcileri ve projenin müşavir firması PEG’in mühendisleri Kalkınma Yolu Projesinin teknik detaylarını görüşmek amacıyla Ankara’da teknik toplantı gerçekleştirdiğini kaydetti. Uraloğlu, Ovaköy-Fişhabur'daki karayolu ve demiryolu sınır geçiş noktasının yeri konusunda mutabık kalınan karar doğrultusunda, heyetler sınır geçişi noktasının kesin konumu konusunda toplantı gerçekleştirdi ve toplantıda alınan kararlar doğrultusunda tutanak imzalandığını da vurguladı.
Teknik Toplantılar Devam Ediyor
11-14 Şubat 2024 tarihinde de daha önce alınan karar doğrultusunda Basra’da teknik bir toplantı düzenlenerek heyetlerin Fav limanına teknik bir ziyaret gerçekleştirdiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu son olarak da 26-27 Mart 2024 tarihlerinde, iki ülke arasında 2023 Mart ayında kabul edilen Ankara Bildirisi'nde bahsi geçen Ulaştırma, Dışişleri ve Ticaret Bakanlıklarının temsilcilerinin katılımıyla Ankara'da Genel Müdür düzeyinde teknik bir toplantı düzenlendiğini aktardı.
"İki ülke arasında karşılıklı temaslar sürmektedir"
Bakan Uraloğlu, söz konusu toplantının çok verimli geçtiğini vurgulayarak, "Oldukça verimli sonuçlanan görüşmeler neticesinde, Türkiye ve Irak’ın, Kalkınma Yolu Projesinde en kısa sürede azami ilerleme kaydedilmesi için atılacak adımlar ele alındı. Toplantıda Türkiye’nin ulaştırma altyapılarının inşası ve işletilmesi hususlarında bilgi ve tecrübesinin paylaşılması amacıyla düzenlenebilecek eğitimlerin de değerlendirilmiştir" ifadelerini kullandı.
"İhtiyaca özel çalışma grupları kurulacak"
Yapılan görüşmede Türkiye ve Irak’ın, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yakın işbirliği ve temsilde sürekliliği sağlamak adına karşılıklı olarak Bağdat ve Ankara’da açacakları ofislere ilişkin detaylar ele alındığını belirten Uraloğlu, tüm bu işbirliklerini hızlandırmak ve derinleştirmek adına demiryolu, karayolu, denizcilik gibi farklı ulaştırma modları ile gümrük ve ticaret konularında da ihtiyaca özel çalışma grupları kurulması kararının alındığının altını çizdi. Bakan Uraloğlu, görüşmeler neticesinde kalkınma yolu ile ilgili çalışmalara hız vermek için mutabık kalınan hususları imza altına aldıklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak’ı ziyaret edecek
Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayı içerisinde Bağdat’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmeyi planladığını da dile getirerek, “Bu ziyaret sırasında, Kalkınma Yolu projesinde iş birliğimizi pekiştirecek hususlar ele alınacak. Bu ziyaret Kalkınma Yolu’nun yol haritasının çizilmesi açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Kaynak : PHA


GASMEK 3 Boyutlu Tasarım Atölyesi’nde yeni nesil üretim metotları öğretiliyor

Vali Varol muhtarlarla bir araya gelerek talep ve görüşleri dinledi

2024 Yılı 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Dr. Osman Varol başkanlığında gerçekleştirildi

Adıyaman’da Vefa İlk ve Orta Okulu açıldı

Hollanda Lahey Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Ömer Özgül ve HDV üyelerinden Adıyaman’a ziyaret

ATSO Başkanı Torunoğlu bir yılını değerlendirdi - Videolu Haber

Çinli turistler Nemrut’a hayran kaldı

1. Uluslararası Kommagene Fotoğraf Zirvesi Nemrut’ta

Adıyaman’da meydan gelen kazada 2 kişi yaralandı - Videolu Haber

Turuş Köyü’nde Çocuk ve Kadın Destek Merkezi kuruldu

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolar

Diyetisyen Edanur Usta cilde iyi gelen beslenme önerilerinde bulundu

Yeşilay Bisiklet Turu 5 Mayıs Pazar günü tüm yurtta

Adıyaman’da şahit polisler için Mevlid-i Şerif okutuldu - Videolu Haber

Göreve başlayan sağlık personellerine ‘Genel Uyum Eğitimi’ verildi - Videolu Haber

Başkan Sadıkoğlu: Rezerv Alan uygulaması belirsizliği artırıyor

Yaz ayları için parkları hazır hale getiriyor

Başkan Tutdere Adıyaman’daki sosyal marketleri inceledi

Milletvekili Bülbül’den atama bekleyen öğretmenlere destek

Türk Kanser Derneği’nden ‘Kanseri Anlama’ etkinliği

Çiftçi: 'Ahlaklı Belediyecilik Protokolü” belgesini Dr. Fatih Erbakan’dan teslim aldı

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Satar göreve başladı

Köy evlerine yeni yol çalışmaları başlanıldı

Malatya'da park ve bahçelerin bakımlarını sürdürüyor

Çelebi, bakan yardımcısıyla enerji yatırımlarını değerlendirdi

Köpeğe çarpmamak için devrilen motosiklet sürücüsü yaralandı - Videolu Haber

Ani kalp çarpıntısında 5 önemli belirtiye dikkat

Üsküdar'daki Filistin yürüyüşüne on binler katıldı

Adıyaman Belediyespor Nizipspor'u 3-0 mağlup etti

Sınav gününde özel gereksinimli vatandaşlara ulaşım desteği

Yükleniyor

Maaşlarını alamayan tekstil işçileri greve gitti

BESNİ’DE FİLİSTİNLİLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI

KONUKOĞLU AİLESİ CAPİTAL GÖNLÜ ZENGİNLER LİSTESİNDE

Başkan Emre'den 15 Temmuz Şehitler Mahallesine 3 Müjde

Mehmet Akif Ersoy Fen Lisesi’nden Aşure Etkinliği

23 Nisan Çocuk Bayramı Kutlandı

Aydın; Operasyon Türkiye’nin Bekası için gerekliydi

GASMEK 3 Boyutlu Tasarım Atölyesi’nde yeni nesil üretim metotları öğretiliyor

Çelebi, bakan yardımcısıyla enerji yatırımlarını değerlendirdi

Başkan Doğru Vali Varol’u makamında ziyaret etti

Tarihi imzalar atıldı

Evcil Hayvan Endüstrisi İstanbul’da Buluşuyor

Mega Polietilen işçileri direnişe devam kararı aldı - Videolu Haber

Adıyaman'da ‘Kafe Boykotu’ karşılık bulmadı - Videolu Haber

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan TZOB’u ziyaret etti

Bakan Işıkhan'dan 1 Mayıs açıklaması: ‘Kitlesel kutlama inadı’

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan ‘Yerel Halk’ açıklaması geldi

Eaton teknoloji karavanı yola çıkıyor

Mobil tehditleri hafife almayın

ADYÜ projesi kanserle mücadelede önemli bir rol üstlenecek

Deneyap Teknoloji Atölyeleri için başvuru süreci uzatıldı

Başkan Çelebi: Belediyelerin yenilenebilir enerjiye geçişi hızlanmalıdır

ADYÜ'de hazırlanan proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü

SANKO Okulları’nın 12 projesi TÜBİTAK bölge finallerine gidiyor

Milli muharip uçağı KAAN ilk uçuşunu başarıyla tamamladı - Videolu Haber

Türkiye’nin ‘İlk Yerli ve Milli Gözetim Radarı’

Bilim ve Teknoloji Atölyeleri anne ve kız çocuklarını ağırladı - Videolu Haber

Adıyaman Belediyespor Nizipspor'u 3-0 mağlup etti

3 gün enkaz altında kalan Büşra Kayadibi halterde Türkiye 3’sü oldu - Videolu Haber

SANKO Okulları Öğrencilerinin Fırst Lego başarısı

Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Takım Satranç Şampiyonası sona erdi

Ponto MK Gergerspor’a Kaymakam Saygılı'dan tam destek

Muaythai Türkiye Şampiyonası sona erdi

Adıyamanlı güreşçiler malzemelerine kavuştu

SANKO okulları öğrencisi yüzme yarışmasında il birincisi oldu

Fenerbahçe altın değerinde puanı kaçırdı

Besni Spor, 1958 Gölbaşı Spor'u 5-0 mağlup etti

Çinli turistler Nemrut’a hayran kaldı

1. Uluslararası Kommagene Fotoğraf Zirvesi Nemrut’ta

SANKO Sanat Galerisi’nde açılan sergi devam ediyor

Kommagene Fotoğraf Zirvesi açılışı gerçekleştirildi

Mersin’de 4 gündür devam eden festival gala yemeği ile son buldu - Videolu Haber

‘Kommagene Fotoğraf Zirvesi’ başladı - Videolu Haber

Başkent gençlik meclisinden “Ah tiyatro vah tiyatro” oyunu

Haliliye Belediyesi Kültür ve Sanat evine yoğun ilgi - Videolu Haber

Adıyaman’ın ‘O Ses’i belli oldu - Videolu Haber

İzmir Kitap Fuarı kitapseverlerin Kültürpark özlemini giderdi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
5.Beşiktaş 34 15 13 6 5 51
6.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
7.Rizespor 34 14 13 7 -6 49
8.Alanyaspor 34 12 10 12 3 48
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
14.Ankaragücü 34 8 12 14 -3 38
15.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
16.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16