-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Sasa ‘petrokimya’ya 7 yabancı talip
Erdemoğlu Holding’in 2015’te bünyesine kattığı Türkiye’nin önde gelen polyester üreticilerinden biri olan Sasa’nın Adana Yumurtalık’ta gerçekleştireceği petrokimya yatırımına 7 yabancı şirketten ortaklık teklifi geldi.
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, konuya ilişkin açıklamasında, “Yumurtalık’ta 2031 yılına kadar toplam 11.8 milyar dolar yatırımla kurulması planlanan petrokimya tesislerinde 13 milyon ton hammadde ve kimyasal üretim kapasitesine ulaşacağız. Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına önemli katkı sağlayacak bu tesisin Sasa çatısı altında 5 ayrı şirket bünyesinde faaliyet yürütmesini planlıyoruz. Sasa’nın alt kuruluşu olarak faaliyet yürütecek bu 5 şirkete ortak alabiliriz. Bu konuda şimdiden yabancı yatırımcılardan teklifler alıyoruz” dedi. Ortaklık teklifi gelen yabancı kuruluşların isimlerini şu aşamada açıklayamayacağını belirten İbrahim Erdemoğlu, ortaklık teklif eden şirketlerden ikisinin operasyonel ortak, kalan 5’in ise finansal ortak olmayı istediğini söylemekle yetindi.
3 Japon, 2 Güney Koreli
Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek’in Dome Group Finansal Danışmanlık şirketini ve Borsa İstanbul eski başkanlarından İbrahim Turhan’ın da Quanta Finansal Danışmanlık şirketini temsilen katıldığı Sasa’nın 2 yıllık projeksiyonu ve 2031 yılına kadar olan yatırım hedeflerinin paylaşıldığı toplantının ardından soruları yanıtlayan İbrahim Erdemoğlu, şunları söyledi: “Sasa Petrokimya tesisleri için şu an ÇED raporu hazırlanıyor. Bu yıl ekim-kasım gibi raporun tamamlanmasını bekliyoruz. Bu süreçte kamulaştırma çalışmalarını tamamlayıp, gerekli izinleri de tamamladıktan sonra projeye başlayacağız. Biz yönetimde merkezi sistem yerine eyalet sistemini benimsedik. Her bir proje için ayrı bir şirket kurup, finansmanını da bu her bir şirket için ayrı ayrı yapacağız. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde 5 şirket kuracağız. Bu şirketlere şimdiden 3’ü Japonya’dan, 2’si Güney Kore’den, biri Kuveyt’ten ve biri de Avrupa’dan gelen ortaklık tekliflerini projeye başladığımız zaman değerlendireceğiz. Hedefimiz şirketlerin kontrolü bizde olmak kaydıyla ortak olmak.”
Cari açığı azaltacak
Sasa’yı bir dünya şirketi haline getirme vizyonuyla hareket ettiklerini kaydeden İbrahim Erdemoğlu, şu bilgileri verdi: “Yumurtalık’taki proje kapsamında 8 binin üzerinde ek istihdam yaratılacak. Proje tamamlandığında cari açığın azaltılmasına 5.2 milyar dolar katkı sağlanacak. Sasa olarak 2018’de 350 bin ton polyester ürettik. Bu rakamı bu yıl 700 bin tona ve 2020’de 1.4 milyon tona çıkarmayı planlıyoruz. Kuruluşu 1960’lara dayanan Erdemoğlu Holding olarak Merinos markasıyla Türkiye’nin ve dünyanın en büyük makina halısı üreticisi konumundayız. 2015’te Sasa’yı bünyemize kattığımızda cirosu 400 milyon dolar civarındaydı. Bu yıl Sasa’nın mevcut kapasitesine ek olarak yaptığımız 240 milyon dolar bedelli, 350 bin tonluk ek elyaf yatırımı ile ciromuzu 786 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. 410 milyon dolar yatırım gerçekleştirmeyi planladığımız 2020 yılında ciromuzu 1.5 milyar dolara çıkaracağız. 2 bin 750 ek istihdam sağlayacağımız 2021’de ise 1.9 milyar dolar ciroya ulaşacağımızı öngörüyoruz.”
Bu şartlarda en iyi helva
Genel ekonomik gidişata ilişkin görüşleri sorulan İbrahim Erdemoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz şirket kültürümüzün de gereği olarak hiçbir zaman şikayet etmeyiz. Rahmetli babam kurucumuz Mehmet Erdemoğlu’nun da ‘zaman size uymaz, siz zamana uyacaksınız’ vizyonuyla hareket ederek her zaman şartlara uyum sağlayacak şekilde hareket ediyoruz. Bugünkü şartlarda da en iyi helvayı yapmaya gayret ediyoruz. Biz şikayet etmek yerine işimize bakıyoruz.”
Hep yatırım yaptık yumurtaları çoğalttık
SASA Polyester kapsamında açıkladıkları yatırımların finansmanını tamamladıklarını söyleyen İbrahim Erdemoğlu, “Sasa Petrokimya yatırımları için de gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra finansman çalışmalarına başlayacağız. Biz her zaman kazandığımızı şirketlerimize yatırıyoruz. Şirketi yumurtlayan bir tavuk gibi düşünün. Biz bu tavuk yumurtladığında, yumurtasını hiç yemedik. Hep bu yumurtayı iki yumurta yapmaya gayret ettik. O yumurtayı kuluçkaya yatırım iki tavuk yapmaya çalıştık. Yani kazandığımızı yine şirketimize yatırdık. Yumurtamızı birken 2, 2 iken 4, sonra da 8,16 diyerek hep çoğalttık. 90’lı yıllara kadar hep yatırım yaptık. Örneğin 50 yumurtamız olduğunda da bunun sadece bir tanesini yedik, diğerlerini yine şirketlere yatırdık” dedi. (Hülya Güler/Hürriyet)
Kilis Valisi Gaziantepli yatırımcıları OSB’ye davet etti
İbrahim Halil Aydın: ‘Tıp Bayramı aynı zamanda mücadele günüdür’ - Videolu Haber
Sağlık-Sen Adıyaman’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Hasan Aytemir: 'Sağlık emekçileri daha çok çalıştırılıp daha az ücret alıyor'
Eski Bakan Yardımcısı Niyazi Acar Yargıtay üyesi oldu
Adıyaman’da depremde yıkılan Saitağa Camii yeniden ibadete açıldı
Serebral Palsili Bireyler İftar yemeğinde bir araya geldi
Ali Babacan’dan Türkiye’nin barış ve diplomasi vurgusu ve ekonomik eleştiriler
Dr. İsmail Tosun: ‘14 Mart: Tıbbiyeli Hikmet’in Ruhundan Konteynerlerin Karanlığına’
Milletvekili Resul Kurt’tan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Vali Osman Varol'un 14 Mart Tıp Bayramı Mesajı
Dr. Abdulcelil Alpkıray, Kahta’da hemşehrileriyle buluştu
Emeklilerin ikramiye ödemeleri başladı
Adıyamanlılara hafta sonu uyarısı: Yağış geliyor
Adıyaman’da engelli bireyler için iftar programı düzenlendi
Adıyaman Tabip Odası Başkanı Yavuz: ‘Sağlık sistemi hekimleri ve sağlık çalışanlarını tüketiyor’
Nihat Çelik: ‘Türk ve kürt arasına fitne sokmak bölgeyi zayıflatır’
Adıyaman’da 14 Mart Cumartesi günü İftar, Teravih, Sahur vakti ne zaman?
14 Mart Cumartesi altın fiyatları güncellendi
İndere’de Sosyal Tesisin temeli atılıyor: Vali Varol incelemelerde bulundu
Prof. Dr. Mehmet Şirik’ten 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
İndere Yaşam Alanı’nda sosyal tesislerin inşaatı başladı
Sümerevler Mahallesi’nde altyapı yenilendi: Üstyapı bayrama kadar tamamlanacak - Videolu Haber
Hayırsever Sümeyye Şafak’tan Adıyaman’da K-1 Konteyner Kent’te Ramazan yardımı - Videolu Haber
Fidan Karakuş: ‘Fedakar sağlık çalışanları hak ettikleri şartlara kavuşmalı’
Tarihçi ve yazar İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Adıyaman’da Dünya Kudüs Günü’nde basın açıklaması yapıldı
Şehit aileleri ve gaziler iftar programında bir araya geldi
Genç Nesiller Derneği’nden 'gençlik ve proje' odaklı iftar buluşması - Videolu Haber
Kahta’da sosyal sorumluluk projesi: ‘Bir sınıf, bir aile’
Yükleniyor



