• BIST 100

    15961,60%-0,25
  • DOLAR

    43,39% 0,11
  • EURO

    52,00% 0,88
  • GRAM ALTIN

    7090,70% 0,65
  • Ç. ALTIN

    11686,98% 0,34

Adıyamanlı STK'lardan Doğu Türkistan Tepkisi

Adıyaman’da, Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Doğu Türkistan’da Politik Eğitim Kamplarında yaşanan baskı zulüme basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

GÜNDEM 10.12.2019 11:44:05 0
Adıyamanlı STK

Demokrasi Parkı'nda yapılan basın açıklamasına,  STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Adıyaman Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Avukat Ahmet Işık, burada yaptığı açıklamasında, Doğu Türkistan, (resmi adıyla Sincan Uygur Özerk Bölgesi) Çin yönetimince işgal edildiği 1949 senesinden bu yana çeşitli insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmekte olduğunu belirtti.

“Kamplarda 1 ile 3 milyon arası

İnsanın bulunduğu tahmin ediliyor”

Işık, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Çin, Doğu Türkistan’ın Müslüman halklarına karşı uyguladığı asimilasyon ve yıldırma politikalarını uzun seneler tüm dünyanın gündeminden saklanmayı başarmış.

Ancak son senelerde, kendi ekonomik büyümesine bağlı olarak içerideki problemleri, daha hızlı çözme isteği ve ABD vb. ülkelerle olan ihtilaflarının artmasından sonra, Batılı ülkelerin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini bahane ederek Çin’i sıkıştırmaya çalışması sebebiyle, Doğu Türkistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri dünyanın daha fazla ilgisini çeker olmuştur. Buna bağlı olarak Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini gizleme çalışmaları da daha fazla görünür olmuştur.

Doğu Türkistan Komünist Parti Sekreteri 2017 Nisan ayından itibaren Uygurları, hapishanelere veya zorunlu Politik Eğitim Kampları’na göndermesi ve beyin yıkamaya yönelik uygulamaları, Çin için yüz kızartıcı yeni bir insan hakları ihlalidir. Çin’in “Eğitim Kampı” olarak adlandırdığı toplama kamplarında 1 ile 3 milyon arası insanın bulunduğu tahmin edilmektedir. Tahmin edilmektedir diyoruz çünkü Çin bu konuda hiçbir açıklama yapmamaktadır. Toplama kamplarına aldığı insanların ailelerinin açıklamalarından sonra, varlığı anlaşılan toplama kamplarıyla ilgili Çin, önce inkar politikasına sığınmış, inkarın mümkün olmadığı anlaşılınca bu kampların varlığını 'aşırılıkla mücadele ve eğitim kampları' adıyla kabul etmiştir."

Başkan Işık, "Doğu Türkistan’da inşa edilen bu büyük hapishaneler, Nazi Almanya’sı uygulamalarını andırmaktadır. Evlerinden, yurtlarından, eş ve çocuklarından zorla ayrılan insanların sayıları her geçen gün artarken, aynı zamanda uygulanan işkence ve zulümler neticesinde yüzlerce insan hayatını kaybetmektedir. Birçok aileye akrabalarının cesedi teslim edilmiş, ancak ölüm nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Kamplardan çıkabilenlerin anlattığı kadarıyla, kamplardaki yaşam koşulları çok kötü olup, tutuklu bulunanların sayısı, kampların alabileceği insan kapasitesinin kat kat üstündedir. İnsanlar, sırt üstü yatma imkanına bile sahip olmadıklarından ancak yanlarına dönerek yatmaktadırlar." dedi.  

“Toplama kamplarında işlenen hak ihlalleri”

Işık, Çin’in, Doğu Türkistan’da 'eğitim' adı altında uyguladığı yol ve yöntemlere bakıldığında, hâlihazırda bütün Uygurları suçlu olarak kabul ettiği, din ve geleneklerine bağlı Uygurları ise terörist (extrimist) olarak gördüğünün anlaşıldığını vurgulayarak, şunları ifade etti; “Kamplardan çıkmayı başaranların ifadelerine göre, toplama kamplarında mahkumları su tanklarına daldırma, kadın tutukluların yüzlerinde ve vücutlarında sigara söndürme, bileklerinden asılan tutukluları copla dövme, elektrik verme, acı verici farklı nesnelerle dövülme, soğukta bekletme, yoğun ve parlak ışıkla körleştirme, uzun süre gergin pozisyonda tutma, uykusuz, aç ve susuz bırakma, günlerce 'kaplan koltuğu' denen hareketsiz koltuklarda oturtma, elleri kelepçeli ve ayakları prangalı olarak dolaştırılma” gibi kötü muameleler yapılmaktadır.

Bu türden işkenceler fiziksel veya zihinsel bozukluklarla neden olmakta, çoğu zaman da ölümle sonuçlanmaktadır. Bazı insan hakları örgütlerinin bilgilerine göre Doğu Türkistan’da Çin yönetimi tarafından kurulan 16 toplama kampı bulunmaktadır. Bu sayı, her Uygur ailesinden en az bir kişinin söz konusu kamplarda tutuklu olduğu anlamına gelmektedir. Tutuklu olanlar genellikle 20 - 40 yaş arasındaki Uygur erkekleridir.

Bu kamplardaki Uygurlar kendi inançlarını değiştirmeye ve Komünist Parti ideolojisine boyun eğmeye zorlanmaktadırlar.  Çin, kendi yasalarına ve taraf olduğu uluslararası antlaşmalara aykırı olan Politik Eğitim Kamplarını hemen kapatmalı ve bu kamplarda istekleri dışında tutulan insanların maddi-manevi zararları karşılanmalı. Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurların yurtdışına seyahat yasağı ve yurtdışındaki Doğu Türkistanlıların memleketlerine dönüş ve akraba ziyareti engeli kaldırılmalıdır.

Yurt dışında akrabası olanlara yönelik denetim ve gözetim kaldırılmalı, para gönderme, posta, telefon ve haberleşme engeli kaldırılarak en temel haklardan olan iletişim ve haber alma özgürlüğü sağlanmalıdır. Yurt dışında yaşayan Uygurlara yönelik uzaktan kontrol ve gözetim kaldırılmalı, ailesini ve akrabalarını rehin tutma politikasından bir an evvel vazgeçilmeli. Uygurların şahsi bilgisayar ve cep telefonlarını gerekçesiz kontrol etme uygulaması kaldırılmalı. Uygurların evlerine yönelik zorunlu ziyareti, gerekçesiz baskın ve Uygur-Çinli ‘zorunlu akraba’ uygulamasına son vermeli."

İnanç, ibadet, giyim, kuşam, örf ve adetlere yönelik yasaklar bir an evvel kaldırılmalı, camiler ve tüm ibadethaneler olması gerektiği gibi özgür olması gerektiğinin altını çizen Işık, "Dil, kültür ve eğitimin önündeki engeller kaldırılmalı, Uygurlar ana dilde eğitim yapabilmeli, tarihi eserler, kitap ve kütüphaneler korunmalı, okullar ve üniversiteler erişilebilir olmalı. Ekonomik baskılar, gerekçesiz vergiler ve el koymalar, Uygur kızların uzak bölgelere işçi olarak zorunlu gönderimleri son bulmalı, devlet dairelerinde ve iş bulma hususunda Uygurlara, Çinlilerle eşit rekabet imkanı oluşturulmalı, bölgeye ait zenginlikler halkın refahı için kullanılmalı. Seyahat özgürlüğü, evlilik, helal gıdaya erişim ve benzeri haklar iade edilmeli.” şeklinde konuştu.

Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, Doğu Türkistan’da Politik Eğitim Kampları Dramı’nın devam ettiği için yapılan basın açıklamasının ardından dualar edildi.

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde 3,7 büyüklüğünde deprem

Çelikhan’daki Yüzen Adalar buz tuttu - Videolu Haber

Deprem bölgesinde KOSGEB kredi ödemeleri silinsin ya da ertelensin çağrısı

Prof. Dr. Ahmet Saltık Radyo TEK’e konuk oldu: ‘Aydınlar birer birer vuruldular’ - Videolu Haber

Başkan Yakub Çelik: Çalışanlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Terörün ve silahın devri kapandı, bu devrin kapandığını artık herkes görmelidir'

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’nde personelle birebir görüşmeler devam ediyor

Güç, cesaret ve koruyuculuk sembolü: Kaplan gözü taşı nedir, hangi anlamlarla ilişkilendiriliyor?

Gazeteci Sedef Kabaş adli kontrolle serbest bırakıldı

Ağıralioğlu: ‘Üretenin hakkını vereceğiz, tarımda bereketi artıracağız’

Adıyaman’da güvenlik ve narkotik operasyonları: 52 aranan şahıs yakalandı

Türkiye ile Nijer Arasında madencilik ve enerji iş birliği görüşmesi

Özel Eğitime İhtiyaç Duyanlara Verilecek Bireysel Eğitim Desteği, Aylık 7 Bin 748 Lira Oldu

SGK’den hizmet birleştirme başvurularına ilişkin duyuru

AKYOL Derneği Başkanı Aslan’dan AK Parti Kahta teşkilatına eleştiri: 'Milletin iradesi hafife alınamaz'

DEM Parti’den CHP’ye ziyaret: Suriye gündemi masada

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: ‘Çocuğu okula giden ev hanımlarına destek’ paylaşımları gerçeği yansıtmıyor

Özgür Özel'den ‘Keşke duruşmalar canlı yayınlanabilseydi’ diyen MHP'li Feti Yıldız'a yanıt: ‘Düzenlemeyi Getirin’

Adıyaman’da İş makinesiyle duvar arasına sıkışan işçi hayatını kaybetti

Erzincan Refahiye’de 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde 2026 maaşları ve sosyal haklar belirlendi

Adıyaman Belediyesi Zabıta Müdürlüğü kent genelinde denetimlerini artırdı

2026 MTV ilk taksit ödemeleri başlıyor: Son gün 2 Şubat

Adıyaman’da ‘6 Şubat anmasına’ hazırlık: Kent çiçeklerle donatıldı - Videolu Haber

Tutdere’nin Avukatından Yetkisizlik Talebi: “Dosya Adıyaman’da Görülmeli”

Sincik’te TOKİ Konutları Camii’nin temeli atıldı

ASAL Araştırma: ‘Türkiye’nin en önemli sorunu hayat pahalılığı’

Emekli ikramiyesinde yüzde 25 artış tartışılıyor

Gazeteci Sedef Kabaş gözaltına alındı

Adıyaman’da halk buluşmaları devam ediyor

Yükleniyor

Galatasaray, Pape Gueye ile anlaştı: Bonservis pazarlıkları sürüyor

Galatasaray’dan transferde sürpriz hamle: Arda Okan Kurtulan gündemde

Aston Villa ve Beşiktaş, Abraham transferinde görüşüyor

Galatasaray - Atletico Madrid maçı hangi kanalda ve saat kaçta?

UEFA Avrupa Ligi'nde 7'nci hafta heyecanı: Fenerbahçe yarın sahaya çıkıyor

Dünya Kar Motosikleti Şampiyonası Rize Handüzü ilçesinde düzenlenecek - Videolu Haber

Demir Ege Tıknaz, Braga’ya transfer oldu

Sinan Engin: ‘Fenerbahçe 2-3 hafta sonra lider olur’

Depremin izlerini parkede siliyorlar: Adıyamanlı kızlar şampiyonluğa odaklandı - Videolu Haber

Beşiktaş, kaleci transferinde

Adıyaman’da güvenlik ve narkotik operasyonları: 52 aranan şahıs yakalandı

Adıyaman’da İş makinesiyle duvar arasına sıkışan işçi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanı Yerlikaya: ‘Hakkari’de 348 kilogram uyuşturucu ele geçirildi’ - Videolu Haber

Kahta’da Uyuşturucu Operasyonu: 7 Kişi Gözaltına Alındı

Bakan Yerlikaya: ‘Mersin’de suç örgütüne yönelik operasyonda 38 şüpheli yakalandı’ - Videolu Haber

Gaziantep’te kaçak alkol operasyonu: 2 şüpheli yakalandı - Videolu Haber

Bakan Yerlikaya duyurdu: Bayğaralar Organize Suç Örgütü, Antalya’da çökertildi - Videolu Haber

Bakan Yerlikaya duyurdu: ‘17 ilde siber dolandırıcılık operasyonu, 118 kişi gözaltı alındı’

81 ilde göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adıyaman dahil 81 ilde göçmen kaçakçılığına büyük darbe: 19 organizatör yakalandı

Bakan Bolat: 'Kıbrıs davası şehitlerimizi rahmetle saygıyla yâd ediyorum'

Özgür Özel grup toplantısında konuştu: ‘Bir yılda ev sözü tutulmadı’

AK Parti Adıyaman İl Gençlik Kolları Başkanlığına Av. Hasan Ünsal atandı

Üç Milletvekili AK Parti’ye katıldı, rozetlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı

Milletvekili Alkayış: ‘11 milyon 543 bin 301 üyeye ulaşan bu artış, sahadaki güçlü bağın göstergesidir’

Milletvekili Özhan: ‘Büyük bir aileyiz’

Milletvekili İshak Şan’a Kahta'da vatandaşlarla buluştu

Alkayış: ‘Kadın kollarımızın sahadaki çalışmasını başka partilerin ana kadroları yapamaz’

MHP İl Başkanı Ali Önat: ‘Liderimiz Devlet Bahçeli Kırmızı Çizgimizdir’

Milletvekili Alkayış: ‘Bugün Teslim Edilen Konutlar Verilen Sözün Tescilidir’

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde 3,7 büyüklüğünde deprem

Çelikhan’daki Yüzen Adalar buz tuttu - Videolu Haber

Deprem bölgesinde KOSGEB kredi ödemeleri silinsin ya da ertelensin çağrısı

Prof. Dr. Ahmet Saltık Radyo TEK’e konuk oldu: ‘Aydınlar birer birer vuruldular’ - Videolu Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Terörün ve silahın devri kapandı, bu devrin kapandığını artık herkes görmelidir'

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü’nde personelle birebir görüşmeler devam ediyor

Güç, cesaret ve koruyuculuk sembolü: Kaplan gözü taşı nedir, hangi anlamlarla ilişkilendiriliyor?

Gazeteci Sedef Kabaş adli kontrolle serbest bırakıldı

Ağıralioğlu: ‘Üretenin hakkını vereceğiz, tarımda bereketi artıracağız’

Türkiye ile Nijer Arasında madencilik ve enerji iş birliği görüşmesi

Besni'de vefat edenler 09.01.2025

Besni'de vefat edenler 05.01.2026

Besni'de vefat edenler 02.01.2026

Besni'de vefat edenler 30.12.2025

Besni'de vefat edenler 24.12.2025

Besni'de vefat edenler 20.12.2025

Besni'de vefat edenler 15.12.2025

Besni'de vefat edenler 09.12.2025

Besni'de vefat edenler 06.12.2025

Besni'de vefat edenler 19.11.2025

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 19 12 2 5 15 41
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 19 6 4 9 2 27
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
13.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 19 5 10 4 -14 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 19 3 9 7 -11 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9